• Központ

  +36 70 500 3178


  +36 1 294 6142

Akkumulátor töltők

1. Milyen szabály szerint kell méretezni a DECA akkumulátor töltőket normál esetben?

A javasolt töltőáram a névleges akku kapacitás 10%-a legyen amperben.

 

Áramfejlesztők

1. A családi házunkat szeretném áramszünet esetén ellátni árammal, milyen áramfejlesztőre van szükségem? Egy- vagy háromfázisú legyen?

Az áramfejlesztőt az ellátni kívánt fogyasztókhoz kell választani. Ha csak egyfázisú fogyasztókat kell táplálni (pl. egy lakóház vagy nyaraló esetében), akkor egyfázisú áramfejlesztőt kell választani. A házakba bevezetett három fázis az egyfázisú fogyasztók között egyenlőtlenül van elosztva (egy lámpa vagy egy mosógép fogyasztása lényeges eltér). Ez egy háromfázisú áramfejlesztő esetén túlterhelné az adott fázis tekercselését, amitől a generátor tönkremehet.

A legjobb választás egy minden egyfázisú fogyasztót (akár egyszerre is) ellátni képes egyfázisú áramfejlesztő. Háromfázisú áramfejlesztőt csak olyan helyre telepítsünk ahol háromfázisú fogyasztók vannak.

NAGYON FONTOS!!

Az áramfejlesztőt leválasztó kapcsolóval kell csatlakoztatni, amely megakadályozza, hogy az elektromos hálózat és az áramfejlesztő egy időben legyen csatlakoztatva az épület elektromos hálózatára. Ez fizikailag akadályozza meg bármelyik irányban az áram visszatáplálását így megelőzhető az áramütés veszélye és az áramfejlesztő károsodása.

2. Mekkora áramfejlesztőt válasszak?

Az elméletben szükséges teljesítmény az egyes fogyasztók terheléseinek összege. Általában érdemes legalább 10% többlettel számolni mivel lehet, hogy több terhelést kap az áramfejlesztő, illetve új fogyasztókat csatlakoztatunk rá.

Fontos tudni, hogy az áramfejlesztők folyamatos üzemét a maximális teljesítmény 80%-ára méretezik. Tehát nem szabad az áramfejlesztő teljes teljesítményét állandóan kihasználni.

Ezen kívül tudni kell, hogy a motorikus fogyasztók (motoros gépek) induláskor rövid időre jelentősen túlterhelik az áramfejlesztőt ezért ilyen fogyasztók esetén az áramfejlesztő teljesítményének legalább 2-3-szorosan kell meghaladnia a róla üzemeltetett elektromos motor teljesítményét.

3. Miért nem használhatom az egy- és háromfázisú aljzatokat egyszerre?

A háromfázisú generátorokat gyakran használják egyfázisú fogyasztók táplálására. Ehhez a háromfázisú generátorok egyik fázisának kivezetésével hozzák létre a gépről levehető egyfázisú teljesítményt. Ez hozzátartozik a gép rendes üzemeléséhez.

A két aljzat egyszerre történő használata esetén az egyfázisú feszültség létrehozására megcsapolt tekercselés túlterhelődik és tönkremegy, mivel egyszerre használjuk egy- és háromfázisú feszültség előállítására. Általában egy fázison a háromfázisú generátor teljesítménynek csak 40%-a vehető le, ami ilyen, kettős használat mellett biztosan a generátor túlterheléséhez vezet.

Tehát, az egyfázisú és a háromfázisú aljzatokat TILOS egyszerre használni!

4. Mire kell figyelnem az áramfejlesztő indításakor és leállításakor?

Az áramfejlesztőt terhelés nélkül kell indítani és csak az áramfejlesztő bemelegedése után szabad a terhelést rákapcsolni. Kikapcsolás előtt terhelés nélkül kell járatni néhány percig, hogy az áramfejlesztő lehűlhessen és terhelés nélkül kell kikapcsolni.

5. Miért vegyek hegesztő-áramfejlesztőt?

A hegesztő-áramfejlesztőket speciális tekercseléssel gyártják, ami jobban megfelel a hegesztési feladatoknak és így nő a gép élettartama is. Amennyiben a a gép üzemidejének nagyobb részében hegesztenek mindenképpen hegesztő-áramfejlesztőt kell választani.

6. Mennyit fogyaszt az áramfejlesztő?

Az áramfejlesztőknél általában használt HONDA motoroknál ez 313 g/kWh (0,313 kg/kWh). Ez a szám azt az üzemanyag mennyiséget jelöli grammban amely 1 kW teljesítmény előállításához 1 órán át szükséges.

PÉLDA:
Egy áramfejlesztő 2 kW teljesítmény, 3 órán át történő előállításához:
Fogyasztás (liter) = 0.313 kg/kWh x 1.4 (gramm→liter) x 2 kW x 1.25 (a generátor hatékonysága) x 3 óra = 3.3 l üzemanyagot fogyaszt.
Ebből kiszámolható, hogy mennyi ideig tudja az áramfejlesztő az üzemanyagtank utántöltése nélkül ellátni a fogysztókat.
Szükség esetén az AGT áramfejlesztőket nagyobb üzemanyagtankkal is tudjuk szállítani.

7. Miért van az áramfejlesztőn hőkioldó?

Ez az egyszerű kis szerkezet védi az áramfejlesztőt a túlmelegedéstől és a rövidzárlattól és így megvédi a generátort a károsodástól. Túlterhelés vagy túlmelegedés esetén automatikusan kikapcsolja a kimenő feszültséget. Ha a generátor visszahűlt újra engedi annak működését.

8. Mit jelent az áramfejlesztők esetében az AVR?

AVR - automatikus feszültség szabályzó. Ezek a gépek terhelés változás esetén is stabil feszültség értéket tartanak, állandó 230Volt.

9. Milyen esetekben nem ajánljuk az AVR funkciójú áramfejlesztőt?

Gyakori indulású, nagy teljesítményű gépeket nem ajánlott  Avr-es áramfejlesztőről üzemeltetni (Pl.: hegesztő berendezés).

 

Betonkeverők

1. Mi a különbség a betonkeverőknél megadott két űrtartalom értéke között?

A nagyobb érték a keverődob teljes térfogata, ezt azonban nem lehet teljes mértékben kihasználni, a kisebb szám a tényleges keverési kapacitás, amellyel a munkavégzés során számolhatunk.

2. Milyen hosszabítóval használhatók a 230voltos betonkeverők?

10 méteres hosszabbítás esetén 1,5mm^2 érkeresztmetszetű kábelt használjon.
10 méternél hosszabb kábel esetén 2,5mm^2 érkeresztmetszetű kábelt használjon.

3. Miért nem kell zsírozható a fogaskoszorú?

A zsírba beletapad a beton készítése során használt alapanyag,ami erőteljesen kopotatja a fogaskereket és a fogaskoszorút.

4. Milyen karbantartást igényel a betonkeverő?

 • Használat után alaposan tisztítsák meg a fogaskoszorút és a fogaskereket vízzel.
 • Fogaskerék használatból eredően kopik,ezért időnként a fogaskoszorút után kell állítani.
 • Zsírzó pontokon keresztüli zsírzás.

 

Hegesztőgépek

1. Áramfejlesztőről milyen géppel hegesszek?

Áramfejlesztőről történő hegesztés esetén a feszültség-ingadozásra kevésbé érzékeny GEN jelzésű modelleket kell választani a DECA termékei közül. Ajánljuk a MOS 170GEN és MOS 210GEN gépeket.

2. Mit jelent a következő műszaki paraméter hegesztőgépeknél: 150Amp @ 60%?

A profi hegesztőgépek munkaciklusát a gyártók az EN 60974.1 szabvány szerint 400C-on, 10 percre vetítve adják meg. A 150Amp @ 60% azt jelenti, hogy elméletben a 10 perc 60%-ban, tehát 6 percen át lehet a géppel 150 amperes árammal hegeszteni, ezután 4 percig hagyni kell a gépet lehűlni. A bevonatos elektródával történő hegesztés alapvetően is szakaszokból áll, a pálcacsere, a salakolás és a munkadarabok beállításának ideje alatt a gép visszahűlhet. Az érték inkább csak egy elméleti mutató, a gépek műszaki tartalmának összehasonlítására használjuk.

3. Mekkora hegesztőáramot kell használni?

Alapszabályként az elektróda (bevonat nélküli) vastagságának minden 1 mm-re 35-40A áramerősséggel kell számolni. Ez a hegesztendő anyagtól és a hegesztőpálcától függően változhat. Minden esetben próbahegesztést kell végezni a munka megkezdése előtt, illetve a munkavégzés során, szükség esetén korrigálni kell az áramerősséget.

Hőlégfúvók

Elektromos hőlégfúvók

1. Miért nem izzik a fűtőszál az elektromos hőlégfúvónál?

A MASTER elektromos hőlégfúvókba épített fűtőszálak több rétegből állnak. A belső fűtőszálban keletkezik a hő, míg a külső réteg érintésvédelmi szempontból fontos. Ez nem izzik látható, vörös fénnyel, így nagyobb hatékonyság mellett a fűtőszálak élettartama is jóval hosszabb. A teljes felvett áram hőteljesítmény formájában kerül ki a gépből.

2.Miért nem fúj melegebb levegőt az elektromos hőlégfúvó?

A készülékekben lévő ventilátorok nagy mennyiségű levegőt szállítanak, ez biztosítja a fűtendő helyiségek levegőjének hatékony felfűtését. Ezért a hőlégfúvóból távozó levegő nem forró, ez azonban nem jelenti a készülék rendellenes működését. Ha kétsége van a légmelegítő készülék fűtési teljesítményével kapcsolatban, ellenőrizze annak áramfelvételét.

3. Miért nem áll le a ventilátor, amikor a helyiség hőmérséklete eléri a kívánt hőfokot?

A szobatermosztáton beállított hőmérséklet elérésekor CSAK a fűtőszálak kapcsolnak ki. A levegő keringetése tovább folytatódik. Így a készülék nem csak a környezetében lévő levegőt melegíti fel, hanem az egész helyiséget.

4. Használhatok-e hosszabbítót az elektromos hőlégfúvóknál?

Az egyfázisú hőlégfúvókat közvetlenül a fali elektromos aljzatokba kell csatlakoztatni. Hosszabbítót tilos használni. Hosszabbító használata esetén a gépek által felvett áram megnő és ez elégetheti a villásdugót, a kábelt vagy tönkreteheti a gép más alkatrészeit.

Háromfázisú hőlégfúvók esetén a MASTER által gyártott tápkábelek használatát ajánljuk.

5. Elektromos hosszabbítók esetén milyen hosszabbítóval használható?

Egyfázisú hálózatról működő hőlégfúvók esetén nem ajánljuk, hogy hosszabbítóval használják.

6. Milyen hosszúságú és minőségű hosszabbító ajánlott a három fázisú hőlégfúvókhoz?

Háromfázisú elektromos hőlégfúvókhoz az alábbi hosszabbítókat ajánljuk:
B5 és B9 -5 méteres :4511.031
B5 és B9 -10 méteres:4511.032
B15 ,B18 és B22 -5 méteres:4511.033
B15, B18 és B22 -10 méteres:4511.034
B30, Rs30 és Rs40 - 5 méteres:4511.035
B30, Rs30 és Rs40 -10 méteres:4511.036

PB gázos hőlégfúvók:

7. A PB-gázos hőlégfúvók használhatóak e földgázzal?

Nem, a PB-gázos hőlégfúvók CSAK palackos PB-gázzal történő fűtésre alkalmasak. Ettől eltérő alkalmazásuk tilos és veszélyes!

8. Mit jelent az ET jelölés a PB gázos hőlégfúvók esetében?

Az “ET” sorozatú hőlégfúvók elektronikus gyújtással vannak ellátva ezáltal alkalmasak szobatermosztáttal (TH5) történő vezérlésre. A szobatermosztát a fűtött helyiség hőmérsékletének megfelelően ki- és bekapcsolja a hőlégfúvót. A gépen a fűtési teljesítmény állítható.
Az “M” sorozatú, hagyományos hőlégfúvókon csak a teljesítményt lehet szabályozni, a hőlégfúvó bekapcsolás után addig fűt, amíg le nem állítják vagy ki nem fogy a gáz a palackból.  

9. Mitől fagy le a palack?

A PB-palackokban nagy nyomáson, folyékony halmazállapotban van a gáz. A folyékony gáznak hőenergiára van szüksége a párolgáshoz, hogy légneművé, “gázzá” váljon és áramoljon a palackból. Ezt az energiát a környezetéből (a palack falán át) vonja el, ami ezáltal lehűl. Ha a palack túlzottan lehűl a folyékony gáz nem kap többlet-energiát, nem tud párologni, így nem kerül gáz a készülékbe. A lehűlt palack falán a levegő páratartalma jég formájában lecsapódhat, ekkor mondjuk, hogy a palack “lefagy”.   

10. Palack fagyás ellen mivel védekezhetünk?

A lefagyást legegyszerűbben a palackok összekötésével, ikresítésével előzhetjük meg. Ekkor a két vagy több palackból minden esetben tud annyi gáz felszabadulni, ami elegendő a készülék működéséhez. Az ikresítést egy egyszerű kiegészítővel (ikresítő szett), kis költséggel meg lehet oldani.

Szintén megoldás lehet egy nagyobb, szabványos PB-palack használata.

11. A PB gázosokhoz mikor javasoljuk ikresítő és/vagy nagyobb palack használatát?

Az ikresítő szett (gázcső+csatlakozó idom) használatát a 30kW-os készülékek esetén már ajánljuk, 50 kW felett, erősebb hidegben már szinte biztosan bekövetkezik a jelenség.

12. Lehet-e Pb gázos hőlégfúvót ott használni, ahol emberek dolgoznak?

Igen lehet, de a szellőztetésre figyelni kell.

13. Szén-monoxid képződik-e az PB elégése közben?

Tökéletes égés során szén-monoxid nem képződik.

14. Illetve mikor képződhet?

Hőlégfúvó lefojtása esetén képződhet szénmonoxid.

15. A gázüzemű hőlégfúvók robbanásveszélyesek?

Nem. A MASTER PB gázos hőlégfúvók többszörösen biztosítottak.

Gázolajos hőlégfúvók:

16. Gázolajos gép esetén használhatok e fűtőolajat, növényi alapú olajat vagy más olajat ami nem gázolaj az üzemeltetéshez?

Kizárólag tiszta gázolajjal lehet a hőlégfúvókat használni.

17. Miért nem áll le a gép ventilátora, amikor a fűtés már leállt?

Fűtés leállítás után a gép lehűti magát,hogy se a önmagát se a környezetét ne károsítsa.

18. Lehet-e légvezető csövet rakni kémény nélküli gépre?

Nem. Kémény nélküli gázolajos gépből ~800°C levegő lép ki, ami a légvezető csövet károsítaná, gép hibás működését eredményezné.

19. Miért kell a légvezető csőhöz a közgyűrű?

Légvezető cső használata esetén, közgyűrűt kell használni. A légvezető csőben feltorlódik kissé a levegő és a hőlégfúvó túlmelegedne → huzatfokozóként működik (~diffúzor) ami az égési levegőt is és ezáltal az égést is befolyásolja.  

20. Toldhatóak-e a légvezető csövek?

Toldható de a légvezető cső maximális hossza 15 méter lehet.

21. Kell e szellőztetni a BLP, CF, infrás gázolajos és kémény nélküli gázolajosok esetében az adott teret?

Igen, levegő cserére szükség van.

22. Hogyan tudom a megfelelő teljesítményű hőlégfúvót kiválasztani?

Méretezéshez használja a gyári kalkulátort vagy a gyári segédletet.

23. CE bizonylatot kell-e külön adni a MASTER gépekhez?

Géppel együtt leszállított gépkönyvben megtalálható a CE megfelelőségi nyilatkozat.

24. Miért érdemes a MASTER hőlégfúvókat a TH5-ös termosztáttal üzemeltetni?

Kívánt hőmérsékletet tartja a helységet, gazdaságosabban üzemeltethető, mert nem fűti túl a helyiséget.

25. Termosztát kábelét hosszabbíthatja-e vagy sem?

Th5-ös termosztát 3 és 10 méteres kábellel érhetők el. Hosszabbítását nem ajánljuk.

26. Milyen típusú termosztáttal használhatóak a hőlégfúvók?

TH5 és THD termosztátok használatát javasuljuk a MASTER hőlégfúvókhoz.

27. Mennyi a hőlégfúrókra a garancia?

Egy év garanciát biztosítunk, egyes kopó alkatrészekre a garancia idő korlátozott.

28. Ha a végfelhasználó cseréli ki az alkatrészt, akkor él-e rá garancia?

Végfelhasználó által történő alkatrész beépítésekor sem az alkatrészre, sem a gépre nem tudunk garanciát vállalni.

29. Ha garanciában javítunk gépet, akkor a garanciális idő meghosszabbodik-e?

Garancia idő a szervizünkben töltött idővel tolódik ki.

30. Robbantott ábrákat hol érhetőek el?

Weboldalunkon a letöltések fül alatt található.
http://eurokomax.hu/robbantott-abrak/

31. Három fázisú elektromos gépeknél hány amperes hálózat szükséges az egyes gépekhez?

Háromfázisú gépeknél az adattáblán feltűntet áramfelvétel fázisonként értendő, de egy egyszerű képlettel ki is számolható:
P=√3*V*I*Cosφ  -> I=P/692,82
P= Felvett teljesítmény
V=feszültség =400V
I=áramerősség
Cosφ = fáziseltolódás = 1
Pl.: Ha a gépünk 9kW-os akkor: I=9000/692,82=13A lesz a gép áramfelvétele fázisonként.

32. Mit okoz, ha nem megfelelő hálózatról üzemeltetik őket?

Hálózat és a gép károsodásával járhat ha alulméretezett hálózatról üzemeltetik a berendezéseket.

 

Kőroppantók - Térköves eszközök

Egy- vagy kétorsós kőroppantót válasszak?

Mindkét típus ugyanazon az elven működik, az egyorsós ORIT 3300SS modell  beállítása egyszerűbb, a kétorsós ORIT 3300TS modellnek kedvezőbb az ára.

Mennyi a kőroppantókra a garancia?

Az ORIT térkőroppantókra 7 év garanciát vállal a gyártó.

 

Párátlanítók

Mekkora párátlanító berendezés szükséges?

Általános párátlanítási vagy szárítási feladatok esetén úgy kell kiválasztani a párátlanító készüléket, hogy légszállítása óránkénti két-háromszoros légcserét biztosítson a helyiség teljes térfogatát alapul véve.

Hogyan a leghatékonyabb a párátlanítás?

A készülék működése során az ablakokat és az ajtókat zárva kell tartani, ​egyszerre egy helyiséget párátlanítsunk, a párátlanítót helyezzük a szoba közepére, elektromos hőlégfúvóval növeljük a helyiség hőmérsékletét, biztosítsuk a párátlanító megfelelő működését a készülék légszűrőjének tisztán tartásával, illetve további ventilátorral elősegíthetjük a levegő keringetését.

Mit jelent a párátlanítók párátlanítási kapacitása?

A készülékek literben kifejezett párátlanítási kapacitását 30oC-os hőmérsékleten, 80%os relatív páratartalommal számolva, 24 órás működést alapul véve adják meg a gyártók.  

 

Polisztirolvágók

1. Miért drágább az EUROKOMAX polisztirolvágó huzal, mint a hagyományos “cekász”?

Hagyományos “cekász” alatt általában “kanthal” huzalt értenek, ami olcsóbb ugyan, de ez a minőségén is meglátszik.

A speciális NiCr8020/0,65 ötvözetű EUROKOMAX polisztirolvágó huzal előnye, a hagyományos kanthal vasötvözetű huzallal szemben:

 • hosszabb élettartam
 • ​strapabíró, hajlítható, illetve rugalmasabb (nem törik meg könnyen)
 • magasabb az olvadási hőmérséklete (EUROKOMAX huzal: 1700°C, hagyományos kanthal huzal: 1300°C)
 • kisebb a nyúlása, így kisebb előfeszítés szükséges
 • stabilabb a hőmérséklete, illetve az ellenállás tartása
 • szakítószilárdsága nagyobb
 • kisebb az ellenállása
 • vékonyabb a huzalátmérője ∅0,65mm, ami által kisebb, pontosabb a vágási hézagot jelent
 • pontos gyári méretre van vágva, végein akasztó fülekkel hajtva, ezáltal egyszerűbb és gyorsabb huzalcsere

A polisztirolvágó transzformátora törpefeszültséget állít elő, mellyel a gyári ellenálláshuzalt 250-350∘C -ra (környezeti hőmérséklet függő) melegíti.

2. Milyen karbantartást igényel a  polisztirolvágó?

Alsóhuzalfeszítő tisztítása vagy vágószál szakadás esetén NÉZZE MEG EZT A VIDEÓT.
Huzalfeszítő rugó cseréje, ha rugó már megnyúlt és nem biztosít elegendő húzóerőt a vágószál megfeszítéséhez.

 

ÁLTALÁNOS

1. Mi az az IP védelem?

Az IP (Ingress Protection) jelentése behatolás elleni védelem, az  elektromos termékeket védő tokozás (készülékház) környezeti behatások elleni védettségét jelzik vele. Az IP besorolást az IEC 60529 szabvány írja le, amelyet gyakorlati tesztek alapján határoztak meg. A magasabb szám magasabb védelmet jelez.

IP23

Az első számjegy: a szilárd tárgyak elleni mechanikai védettséget jelöli
0: Nincs védelem
1: Nagyméretű szilárd tárgyak ellen védett (>50 mm)
2: Közepes méretű szilárd tárgyak ellen védett (>12 mm)
3: Kisméretű szilárd tárgyak ellen védett (>2,5 mm)
4: Apró méretű szilárd tárgyak ellen védett (>1 mm)
5: Por ellen védett (nem károsító mértékű behatolás megengedett)
6: Teljes mértékben védett por ellen

A második számjegy: a víz elleni védettséget jelöli
0: Nincs védelem
1: Függőlegesen cseppenő víz ellen védett (pl. kicsapódó víz)
2: Fröccsenő víz ellen védett (függőlegestől max. 15 fokban)
3: Fröccsenő víz ellen védett (függőlegestől max. 60 fokban)
4: Fröccsenő víz ellen védett minden irányból (nem károsító mértékű     szivárgás megengedett)
5: Kisnyomású vízsugár ellen védett minden irányból (nem károsító     mértékű szivárgás megengedett)
6: Erős vízsugár és vízbe merítés ellen védett (rövid ideig tartó merülés, nem     károsító mértékű szivárgás megengedett)
7: Vízbe merülés ellen védett korlátozott ideig (0,15 – 1m között 30 percig)
8: Víz alatt folyamatosan használható a gyártó által megadott ideig     (1m-nél mélyebben)

Bármelyik helyen megjelenő X jelentése: nincs védelmi szint definiálva.