Nagyobb teljesítményt, de hogyan?

A növekvő teljesítményigényű gépek megkövetelik az erősebb akkumulátort. A szerszámgépek motorja azonban maximum 30 A pillanatnyi áramerősséget enged meg, folyamatos működésnél. Ebből könnyen belátható, hogy a 18 V-os akkumulátor, csak 18x30, azaz 540 W-os teljesítményre képesek. Van olyan gyártó, aki 2 db 18 V-os akkumulátort használ gépeiben, ami valljuk be nem túl praktikus, mert dupla helyet foglal, dupla súlyú és dupla költség beszerezni. A teljesítmény növelésére, tehát adódik a megoldás, hogy az áramerősség helyett a feszültséget kell növelni. Elterjedt a piacon a 36 vagy 54 V-os akkumulátorváltozat, azonban teljesítményükkel együtt, szintén növekedett az akksik mérete és tömege, amivel megint csak nem jutottunk előrébb. Olyan akksi kellene ami képes 36 V-ot biztosítani, azonos méretben.

A Hikoki forradalmi megoldása

Ezt feljesztette ki a HiKoki az új MultiVolt cellatechnológiás akkumulátorokkal és a 36 Voltos gépekkel. Az akkumulátorok 1080 W (BSL36A18 típus) vagy 1440 W (BSL36B18 típus) teljesítmény is képesek leadni. Például egy 18 V-os fúró-csavarozóhoz képest, már érezhetően, 20%-kal gyorsabbak a MultiVolt típusok. Méretben, tömegben pedig megegyeznek a 18 V-os akksikkal, így nem kell érte semmilyen "áldozatot" hozni. Másrészt a gép kívánt teljesítményéhez 36 V feszültségen fele akkora áramerősség szükséges, mint 18 V-on így az akkumulátor felmelegedése is sokkal kisebb, de ezen felül ezek az akkumulátorok még plusz beépített hűtőrendszerrel is rendelkeznek, így alkalmasak huzamosabb időn keresztül is a nagy teljesítményt kívánó munkák elvégzésére. Ennek pedig pozitív hatása van az akkumulátor kapacitására és élettartamára (1500-szor is feltölthető teljesítményromlás nélkül).

 

Több, mint 100 géphez

A legnagyobb előny azonban, amit a "Multi-" szócska is takar, hogy a 36 Voltos akksik multifukcionálisak, és a 18 V-os csúszótalpas akksit képesek helyettesíteni, mert automatikusan átváltanak 18 Voltos üzemmódra, az intelligens kapcsolási rendszerrel. Minden eddigi HiKoki 18V csúszótalpas akkumulátortöltő alkalmas a 36V MultiVolt akksik töltésére, de termé­szetesen kaphatóak új töltők is, melyek már 32 vagy 52 perc alatt képesek teljesen feltölteni ezeket az akkumulátorokat. 

 

Piaci befutó

A kompatibilitást tekintve a MultiVolt egyedülálló az iparágban. Hasonló teljesítmény esetén könnyebbek és kisebbek, mint a versenytársak akkumulátorai. Kijelenthetjük, hogy a HiKoki MultiVolt technológia, új fejezetet nyitott az akkus gépek terén.