Miért kell törődni a levegőminőség javításával?

Nézzünk hétköznapi példákat: aki valaha is használt például csiszoló berendezéseket, tudja, hogy ez a munka hatalmas mennyiségű port hoz létre. De elég belegondolni, hogy aki építkezésen, szerelőműhelyben, fúr, aprít, mar, hegeszt vagy aki csak poros árukat pakol és csomagol, az fokozottan ki van téve a por (ezalatt a levegőben szálló részecskék, szennyeződések értendők) káros hatásainak.

Gyakran elfelejtik az emberek, hogy a porok veszélyes anyagok lehetnek, amelyek eltérő kockázattal járnak: irritálják a légutat, de gyulladásos folyamatokat is könnyen előidéznek, amikre egyre több a bizonyíték, hogy később szövődményekhez vezetnek: szív-és érrendszeri megbetegedések, légutak károsodása, krónikus tüdőbetegségek, asztma, tüdőrák, valamint allergia. Ezek a kockázati tényezők pedig csökkentik a várható élettartamot. A hörgők és a tüdő leginkább, de az orr, a szem nyálkahártyái, a bőr és más szervek is érintett területekké válhatnak. Arról nem is beszélve, hogy ez a megterhelő közeg, a közérzetet, így a teljesítményt is befolyásolja.

Minél kisebb a finom porban lévő részecske, annál jobban károsítja az egészséget. A 10 mikrométernél kisebbek már elegendően kicsik a légutakba való belépéshez és a 2,5 mikrométer alatti méret esetén már elérik a tüdőt és behatolnak a léghólyagokba. Eközben észre se vesszük, hogy hosszú távon az egészségünk rovására megy az óránként átlagosan belélegzett fél köbméternyi levegő. Ráadásul a por közvetlen veszélyt jelent a gépek és berendezések számára. Technikai problémák fellépését okozhatja, mint túlmelegedő elektronika szellőzés hiányában, mozgó alkatrészek gyors kopása, rosszul működő érzékelők. A lebegő por idővel lerakódik. és szennyezi a termékeket, illetve a legkisebb légmozgás hatására is visszatérhet a légtérbe. Ahol fennáll a veszély, használjunk inkább biztos megoldásként, légtisztító gépet.

 

 

A levegő minőségére vonatkozó jogi korlátozások mindig is szigorúak voltak. Erről annyit érdemes tudni, hogy az általános porhatárérték belélegezhető porok esetén 10 mg/m3, léghólyagba jutó porok esetén pedig 1,25 mg/m3. 

Tudta?

A WHO szerint átlagosan 21,5 órát töltünk minden nap beltérben, ezért érdemes gondoskodni a tiszta levegőről, mivel a beltéren akár százszor szennyezettebb lehet, mint kültéren. A világon 10-ből 9 ember szennyezett levegőt lélegzik minden nap és nagyjából évi 7 millióra tehető a légszennyezés miatti korai halálozások száma. Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA) jelentése szerint csupán Európában évente közel 450 000 idő előtti halálozást okoz a légszennyezettség, míg Magyarországon ez a szám 8–14 000-re tehető.

 

Légtisztítás és szűrőbetétek

A légtisztítás egyszerű módszeren alapszik. Alapvetően olyan gépekre van szükségünk, amelyek ventilátorai nagy teljesítményű szűrőkön át szívják be majd a fújják ki a levegőt. A por bemegy, és tiszta, megszűrt levegőt keringet vissza. A szűrők csökkentik a levegőben szálló szennyező részecskéket, viszont nem mindegy, hogy melyik mit szűr ki, ezért érdemes tisztában lenni a szűrőtípusok alkalmazásával. Minden szűrő a szűrési hatékonysága alapján besorolható egy kategóriába, osztályba, az európai szabvány szerint, így ez sokat segít az eligazodásban. 

Több szűrőkategóriát különböztetünk meg, ezekből a számunkra 3 legfontosabb és leggyakoribb:

Durva porszűrő

(nagyságrendileg 10 μm-nál nagyobb szemcseméret)

Ebbe a kategóriába tartoznak a szellőző- és klímaberendezésekben, gépek szívónyílásánál lévő előszűrők. Többfokozatú szűrésnél a finomszűrők előszűrőjeként használják, hogy azt védje és megnövelje élettartamát. Nagyobb szemcseméretű (általában látható) és magas koncentrációjú porok szűrésére alkalmasak. Főként műszálas anyagból készülnek.

Finom porszűrő

(nagyságrendileg 1 μm-nál nagyobb szemcseméret)

A finompor leválasztásáért felelnek a szellőző- és klímaberendezésekben. Végső szűrők irodákban, gyártóüzemekben és előszűrőként funkcionálnak egészségügyi helyiségekben a HEPA szűrőkhöz. “Pollenminőségben” szűrnek. Műszálas szintetikus vagy üvegszálból készülnek.

HEPA szűrő

(nagyságrendileg 0,1 μm-nál nagyobb szemcseméret)

Igényes, nagy tisztaságú légszűrés, főként ipari technológiák számára (elektronikai ipar, élelmiszer előállítás stb.) és végső szűrők nagy tisztasági követelményű helyiségekben (pl. kórházban). Anyaga mikro üvegszálból készült “paplan”.

 

A szűrők besorolása és alkalmazása:

durva porszűrő

G1-G2

Egyszerű alkalmazásokhoz pl. rovarok, textilszálak, szőrszálak, durva por, szálló homok, pernye szűréséhez,

G3-G4

Nagyobb pollenek, részben füst, por szűrése. Elektromos berendezéseknél, konyhai elszívókban is gyakori.

finom porszűrő

F6-F7

Polleneket teljesen, a szén-, olaj-, fém- és dohányfüst nagy részét kiszűri.

F8-F9

Polleneket, spórákat, a szén-, olaj-, fém- és dohányfüstöt, olajködöt teljesen kiszűri. A tüdőt károsító por és bizonyos baktériumok ellen is hatásos.

HEPA szűrő

H13-H14

Aeroszolok, bizonyos vírusok és baktériumok, spórák, mindenféle füst és pollen szűrése.

 

     
 

A levegő tisztasága most fontosabb, mint valaha. Hogyan segítenek a légtisztítók a koronavírus elleni védekezésben?

A koronavírus járvány egy új és szokatlan helyzetet teremtett, amihez alkalmazkodni kell. A járvány visszaszorításához óvatosságra és a megfelelő higiénés előírások maradéktalan betartására van szükség. A járvány kapcsán most aktuális, de egyébként is nagyon fontos a megelőzés. Különösen az idősek, az allergiások, az asztmások és a légzőszervi betegségekben szenvedők vannak fokozott veszélynek kitéve, így számukra alapvető a helyiségek levegőtisztasága. Gyakran kell szellőztetni és a levegőt cserélni, hogy a levegőben lévő vírusok és más baktériumok, allergiát kiváltó pollenek és a por ne gyengítsék le az immunrendszerünket. A kutatók szerint a levegőben sokkal tovább marad fertőzőképes a koronavírus, mint eddig gondolták, és ezt a WHO is megerősítette már. A COVID-19 irányadó intézkedései kapcsán, minden munkahelyen legyen szó irodáról, üzemről, kórházról, étteremről, és más közösségi terekben meg kell fontolni, hogyan javítható zárt térben a minél tisztább levegő áramlása. Egyre többször hívják fel a figyelmet a szellőzőberendezésekre is. Ha ezekbe bejut a vírus, egész irodaházak dolgozói fertőződhetnek meg egyszerre. A zárt helyiség levegőjét javítja és a vírus levegőben történő terjedését mérsékeli az adott helyiség méretének megfelelően kiválasztott légtisztító berendezés, amilyen az AERIAL AMH100 vagy a MASTER MAS13 is.

 

A vírus terjedése tüsszentéssel

A szellőztetés nem elegendő beltérben

Ventilátorral vagy légtisztítóval hatékonyan elszívható a fertőzés

 

24 ÓRÁS INTENZÍV TESZT

A piacon lévő légtisztító gépek légszűrési teljesítményét m3/h mértékegységben kifejezve szokás megadni, de a mérés módszere gyártóként változik, így nem mindig jelentenek valóságot tükröző adatot, hogy az átmozgatott levegőt tényleg megfelelően képes tisztítani.

Jim Maccall egy tisztességes és intenzív teszt során szerette volna kipróbálni a két gépet. 100 bátran vállalkozó szarvasmarha segítségét vette igénybe, egy szalmaágyas istállóban, ezzel feladva a leckét a készülékeknek. 24 órán keresztül üzemeltette a MASTER MAS13 és AERIAL AMH100 légtisztítót az istállóban, majd a nap végén a levegőminőséget vizsgálva tesztelte a gépek teljesítményét.

 

AERIAL AMH100 (balra) és MASTER MAS13 (jobbra) légtisztítók

A teszt utáni légtisztaságot tekintve remekül teljesítettek a nehéz körülmények között és nagy mértékben csökkentették a levegőben található szennyeződések arányát. A vizsgálat természetesen nem volt laboratóriumi körülményeknek megfelelő, de egy nagy pontosságú PCE levegőminőség érzékelő műszerrel mérték a finom por mértékét, azaz tömegkoncentrációját az istálló légterében.

Kettő egészségügyi szempontból fontos tényezőt mért a készülék: 

  • PM10 értéket: a 10 mikron nagyságú részecskék koncentrációját mutatja a levegőben, amik már túljutnak a garaton (pl. finompor, pollen, penész stb.)

  • PM2,5 értéket: a 2,5 mikron nagyságú részecskék koncentrációját mutatja a levegőben, amik a léghólyagba is bejutnak (pl. füst, szmog, korom, szerves vegyületek, festékköd, fémpor stb.)

 

Meglepő, de kiváló eredmények

A kimenő levegő még a szigorú törvényi határértéknél (PM10 belélegezhető porok esetén 10 mg/m3, PM2,5 léghólyagba jutó porok esetén pedig 1,25 mg/m3) is lényegesen tisztább volt, ami Jim Maccalt is meglepte, mivel a műszer egészen elképesztő kettős nullát adott mindkét mért értékre, így közel 100%-os hatékonysággal szűrték meg a beltéri levegőt.

 

PM10: 0 mg/m3 

PM2,5: 0 mg/m3

 

Mit tudnak a gépek?

Mindkét készülék rendelkezik többfokozatú szűréssel (többféle szűrő helyezhető egymás mögé a készülékben), így a gépek elején található G4 durva porszűrő, majd a nagy tisztaságú H13 HEPA-szűrő gondoskodott az extra magas szűrési hatékonyságról. A szűrő mellett a másik fontos tényező az átmozgatott és megtisztított levegő mértéke. A tesztelt gépek óránként átlagban 1400 m3/h légszállítási kapacitással rendelkeznek, azonban a légtisztítási kapacitásuk, amelyet még egy 24 órás intenzív istállós teszt alatt is garantálni tudnak, az kb. 400-500m3/h. Ebből tehát látszik, hogy a közösségi terekben szükség van légtisztítóra minden 400-500 m3-nyi beltérre (kb. 120-150 m2 terület átlagos belmagassággal), ha óránként egy teljes légcserét biztosítani szeretnénk, az optimális levegőminőség érdekében. Amennyiben nagyobb a hely, több légtisztítót érdemes használni. Egymásra rakhatók, így kevesebb helyet foglalnak.

 

Típus AERIAL AMH100 MASTER MAS13
Légszállítás (m3/h) 1600 1300
Légtisztítási teljesítmény (m3/h) 537 436
Alkalmazható szűrőbetétek

G4 durva porszűrő

F9 finompor szűrő

H13 HEPA-szűrő

H14 HEPA-szűrő

Aktívszén szűrő

G4 durva porszűrő

H13 HEPA-szűrő

 

Ventilátor fokozat Nem állítható Állítható
Teljesítmény (W) 280 230
Zajszint (dB) 79 77-89
Súly (kg)

19

14,5

Előnyük, hogy kis súlyúak és nem igényelnek telepítést, így bárhol használhatók, könnyen áthelyezhetők egy másik helyiségbe. 

Karbantartásuk minimális, ami fontos, hogy a szűrők tisztántartásáról időközönként gondoskodni kell, illetve, ha elhasználódtak (általában finom porszűrőnél 1 év, HEPA-szűrőnél akár 4 év) akkor, pedig cserére szorulnak. Mindkettő rendelkezik a kimenő légáramlás mérésére szolgáló rendszerrel, így ha a szűrő cserére szorul, akkor a figyelmeztető lámpa világít. 

A jól zárt, erős burkolatnak és tartós felépítésnek köszönhetően, hosszú és boldog életet élhetnek kölcsönző cégeknél is.

AMH100 belseje

Ezek a gépek már teljesen megszokott látványt nyújtanak az európai nagyvárosokban, ahol a nagy népesség miatt, törekszenek az ideális levegőminőség fenntartására.

Tudjon meg többet a készülékekről, amelyek segítenek védekezni a járvány ellen, a levegő fertőtlenítése által!

AERIAL AMH100 légtisztító

MASTER MAS13 légtisztító

 

MASTER SF3 fertőtlenítő permetező