Minden szűrő a szűrési hatékonysága alapján besorolható egy kategóriába, osztályba, az európai szabvány szerint, így ez sokat segít az eligazodásban. Természetesen a szabvány komoly vizsgálati szempontok alapján kategorizál, de ennek hátterétől most eltekintünk, az egyszerűség kedvéért.

Több szűrőkategóriát különböztetünk meg, ezekből a számunkra 3 legfontosabb és leggyakoribb:

Durva porszűrő

(nagyságrendileg 10 μm-nál nagyobb szemcseméret)

Ebbe a kategóriába tartoznak a szellőző- és klímaberendezésekben, gépek szívónyílásánál lévő előszűrők. Többfokozatú szűrésnél a finomszűrők előszűrőjeként használják, hogy azt védje és megnövelje élettartamát. Nagyobb szemcseméretű (általában látható) és magas koncentrációjú porok szűrésére alkalmasak. Főként műszálas anyagból készülnek.

Finom porszűrő

(nagyságrendileg 1 μm-nál nagyobb szemcseméret)

A finompor leválasztásáért felelnek a szellőző- és klímaberendezésekben. Végső szűrők irodákban, gyártóüzemekben és előszűrők egészségügyi helyiségekben a HEPA, ULTRA szűrőkhöz. “Pollenminőségben” szűrnek. Műszálas szintetikus vagy üvegszálból készülnek.

HEPA szűrő

(nagyságrendileg 0,1 μm-nál nagyobb szemcseméret)

Igényes, nagy tisztaságú légszűrés, főként ipari technológiák számára (elektronikai ipar, élelmiszer előállítás stb.) és végső szűrők nagy tisztasági követelményű helyiségekben (pl. kórházban). Anyaga mikro üvegszálból készült “paplan”.

A szűrők további osztályozása és alkalmazása:

durva porszűrő

G1-G2

Egyszerű alkalmazásokhoz pl. rovarok, textilszálak, szőrszálak, durva por, szálló homok, pernye szűréséhez,

G3-G4

Nagyobb pollenek, részben füst, por szűrése. Elektromos berendezéseknél, konyhai elszívókban is gyakori.

finom porszűrő

F6-F7

Polleneket teljesen, a szén-, olaj-, fém- és dohányfüst nagy részét kiszűri.

F8-F9

Polleneket, spórákat, a szén-, olaj-, fém- és dohányfüstöt, olajködöt teljesen kiszűri. A tüdőt károsító por és bizonyos baktériumok ellen is hatásos.

HEPA szűrő

H13-H14

Aeroszolok, vírusok többsége, baktériumok, spórák, mindenféle füst és pollen szűrése.

Nem szabad megfeledkezni a szűrők karbantartásáról! A műszálas szűrőbetétek többsége mosható, de emellett is van egy használati időtartamuk.

 

Javasolt használati időtartam

Durva porszűrő

5000 óra

Finom porszűrő

7000 óra

HEPA szűrő

1-4 év

Bár nincs a kategóriákba sorolva, mégis fontos megemlíteni az aktívszén szűrőt. Az aktívszén a „vonzás és megkötés” elvén működik, a levegőben szálló szennyező részecskéket magukhoz vonzzák és a felületükön megkötik. Azonban az aktívszén sem választja le a levegőből 100%-os hatékonysággal a káros anyagokat. Oldószerek, festékek, szénhidrogének, kellemetlen szaganyagok megkötésére tökéletesen alkalmas, ezért a vegyiparban, szennyvíztisztítókban, vízszűrőkben víztisztításra, festésnél szokás alkalmazni.

Az AERIAL AMH100 légtisztító berendezéshez mindegyik szűrőfajta elérhető: G4, F9, H13 és aktívszén szűrő.