Mit jelent ez a gyakorlatban?

A globális felmelegedésben komoly szerepe van az üvegházhatást okozó, közvetlenül kibocsátott hűtőközegeknek. Ebből kifolyólag egyre fontosabb kérdés a gyártók körében, a hűtőközegek környezettudatos megválasztása, valamint az energetikailag optimalizált hűtő-körfolyamatok alkalmazása. Keresik az innovatív megoldásokat, hogy olyan készülékeket gyártsanak és olyan anyagokat használjanak, mellyel óvják a Földet, de eközben hatékonyak és energiatakarékosak is maradjanak.

A környezettudatosság szellemében, ezentúl egy új típusú hűtőközeggel üzemelnek az alábbi MASTER párátlanító típusok:

DH712

DH720

DH721

DH732

DH752

Az eddig használt R134a hűtőközeget, egy sokkal környezetbarátabb R290 jelű propán gáz váltotta fel.

 

De mégis mitől környezetbarátabb egy hűtőközeg?

A gépek technikai felépítése mellett fontos a bennük használt hűtőközeg összetétele is. Az ózonkárosító anyagok használatát már megszüntették, de a felmelegedést elősegítő gázok csökkentésére is egyre nagyobb figyelem tevődik.

A hűtőközegek szabadba kerülés esetén üvegházhatást váltanak ki, pont úgy mint a szén-dioxid gáz is. Különbség, hogy ezek a gázok sokkal erősebb üvegházhatással bírnak, így többszörösen terhelik a környezetet.

A gázok üvegházhatását a GWP (globális felmelegedési potenciál) nevű értékkel számszerűsítik, a szén-dioxidhoz viszonyítva. 

 

Egy kis matek:

A GWP tehát a globális felmelegedésre gyakorolt hatásra utal.

  • A szén-dioxidnál GWP=1 az üvegházhatás értéke.

  • A régi R134a hűtőközegnél GWP=1400, azaz szabadba kerülése esetén 1400-szor erősebb üvegházhatást vált ki, mint a szén-dioxid!!!

  • Ezzel szemben, az új R290 hűtőközegnél GWP=3, ami láthatóan hatalmas különbséget jelent.

Összegezve ez azt jelenti, hogy 1400/3=466-szor kisebb mértékben terheli az ózonréteget, így sokkal környezetbarátabb az új hűtőközeg a régihez képest!

 

Egy újabb érv a MASTER mellett!

A globális felmelegedés és az ózonréteg gyengülése mára minden iparágat érintő kérdés, amely alól a hűtéstechnika sem lehet kivétel. A hűtéstechnikát illetően, elsősorban az ózonréteget lebontó hűtőközeg-kibocsátásra kell ügyelni.

A hűtőközegek környezettudatos megválasztásával, az üvegházhatás elkerülése vagy legalábbis enyhítése, manapság egyre nagyobb jelentőséggel bír a legnagyobb márkák körében, amelyre láthatóan a MASTER is nagy hangsúlyt fektet fejlesztései során.