A párologtató léghűtés során a víz elpárolgását használjuk a meleg levegő lehűtésére. Erre gyakorlati példa, amikor egy forró nyári napon kijövünk a medencéből, és a szellő kellemesen lehűt, amíg a testünk megszárad. Ez az elpárolgó levegőnek köszönhető.

Párologtató léghűtés a kezdetektől

Már az ókori görögök, rómaiak és egyiptomiak is használtak párologtató léghűtést, nemes egyszerűséggel egy nedves szőnyeget fellógattak az ablakok vagy a bejárat elé, ezt követően a szőnyegeken átáramló forró levegő lehűlt és segített a belső levegőt megfelelő hőmérsékleten tartani. Ezek a nedves szőnyegek voltak a mai hűtőbetétek korai változatai.

A 15. században az első mechanikus szellőzőventilátorok feltalálása, majd később, a 18. században a teljes párologtató hűtőrendszerek alkalmazása (ventilátorok és hűtőtornyok kombinálása) alapozta meg a ma ismert és használt párologtató léghűtőket.

 

Hogyan működnek a modern párologtató léghűtőrendszerek

A modern párologtató hűtőrendszer szíve a hűtőbetét, ahol a víz elpárolog, majd az ott áthaladó levegő lehűl. A hűtőbetéteket bordázott cellulózlapokból gyártják, ezeket aztán egymáshoz ragasztanak. Az anyagot speciális vegyületekkel impregnálják, amelyek megakadályozzák a rothadást, ezen felül hosszú élettartamot és minimális karbantartási igényt biztosítanak.

Egy speciális vízelosztó rendszer teríti a vizet a hűtőbetétekre, biztosítva az egyenletes vízellátást, és azt, hogy a teljes felületet nedvesen tartsa a hűtési képesség maximalizálása érdekében. A ventilátorok negatív nyomást hoznak létre, így a levegő átáramlik a hűtőbetéten. A párolgás a levegő és a víz érintkezéséből ered. Egy vezérlőrendszer működteti a vízszivattyút, a ventilátor pedig szétosztja a hűvös levegőt a kívánt területen.

A párologtató léghűtés előnyei

  • Tiszta levegő, amely csökkenti a baktériumok és vírusok kockázatát.
  • Vegyszerek és mesterséges hűtőközeg nélkül
  • Alacsony energiafogyasztás
  • Gyakorlatilag karbantartásmentes berendezés

 

Párologtató léghűtés hatása a baktériumokra és vírusokra

A MASTER párologtató hűtési megoldásai mind nagyon tiszta levegőminőséget biztosítanak, mivel előszűréssel rendelkeznek. A szűrők és a párologtató léghűtés használatából eredő enyhe páratartalom kombinálása eltávolítja a baktériumokat és lassítja a vírusok terjedését a levegőben.

 

Párologtató léghűtés és páratartalom

Egy adott mennyiségű levegő egy bizonyos hőmérsékleten és nyomáson bizonyos mennyiségű vízgőzt képes elnyelni és megtartani. Ha ezen légtérfogat nedvességtartalma 65%, akkor 65%-os relatív páratartalomról beszélünk.

Minél forróbb a nap, minél szárazabb a levegő, annál nagyobb mértékű hűtés érhető el a párolgás révén. Más szóval a hűtőhatás akkor működik a legjobban, amikor a legnagyobb szükség van rá.

A MASTER párologtató léghűtőket úgy fejlesztették ki, hogy magas páratartalmú környezetben is jól működjenek, és sokkal hatékonyabbak maradjanak, mint egy egyszerű ventilátor, amely csak a meleg levegőt keringeti. Léghűtőink a lehűteni kívánt környezet hőmérsékletétől és páratartalmától függően 2-5%-kal növelik a páratartalmat. Ez az enyhe növekedés nem észrevehető a szellőztetett helyiségekben, ahol a készülék által termelt levegő folyamatosan tud cserélődni.

Hűtési képesség

Az alábbi táblázat egy párologtató léghűtő elméleti kimeneti hőmérsékletét mutatja egy adott relatív páratartalom és a bejövő levegő hőmérséklete mellett. Az ábrán látható módon a bejövő levegő 35 °C-os hőmérséklete 30%-os relatív páratartalom mellett lehetővé teszi, hogy a párologtató léghűtő 26 °C-os kimenő levegőhőmérsékletet generáljon.

 

 

Forrás: danthermgroup.com

 

MASTER Párologtató léghűtők - Mi az a párologtató léghűtő és miért jó? - 1. rész

MASTER Párologtató léghűtők - Párologtató léghűtő vagy légkondi? - 2. rész