Általános felhasználás az iparban

Számos ipari üzemben, ahol a gyártási folyamatok részeként kemencéket vagy más hőtermelő berendezéseket alkalmaznak, ott egész évben forró a munkakörnyezetet. Ilyen például az üveg-, az acél- és a műanyagipar. A többszintes gyártóüzemekben a hőproblémák az épületen belül felfelé haladva egyre fokozódnak.

Ezen felül sok gyár viszonylag régi, és nem a modern szabványoknak megfelelően tervezték őket a szélsőséges hőség kezelésére. A napsütés gyorsan felmelegíti őket, így az alkalmazottak úgy érzik, mintha egy sütőben dolgoznának. Ez nem csak a termelékenységet befolyásolja, hanem jogi problémát is jelenthet. Európában egyre szigorúbbak a törvények és előírások, bizonyos helyeken extra szüneteket írnak elő, ha a hőmérséklet meghalad egy bizonyos szintet. Ezenkívül a hő a gépekre is hatással lehet, növelve a meghibásodás kockázatát.

Az igényektől függően a hordozható párologtató ponthűtők vagy a helyhez kötött párologtató léghűtők képesek biztosítani a szükséges hűtési kapacitást. A gyárakban egyes zónák gyakran melegebbek, mint a gyár többi része. Ezeknek a különlegesen forró területeknek az oka például a gépek vagy a gyártási folyamat hője, vagy az, hogy sok ember dolgozik az adott területen. A hordozható hűtőkkel helyben lehűtheti ezeket a forró területeket.

Autóipar

Az autóipar és annak számos beszállítója (gumiabroncsgyárak, autóüveg- és sebességváltó-gyártók stb.) napközben nagy mennyiségű hőt termelnek. Egy tipikus autójavító műhelyben vagy gumiszervizben gyakran nyitva vannak az ajtók, és hagyományos ventilátorokkal próbálják egy kicsit keringetni a levegőt. A ventilátorok azonban csak a meleg levegőt mozgatják. A párologtató léghűtők jobb munkát végeznek, és különböző méretükből, valamint teljesítményükből adódóan akár kis, akár nagy üzletekbe egyaránt illeszkednek.

Repülőipar

A légiközlekedési ágazat léghűtési megoldásaira mindig nagy a kereslet. A hangárokat a magas mennyezet és a gyakran nyitott ajtók miatt nagyon nehéz hűteni. Itt ideális a hordozható léghűtési megoldások használata, amelyekkel csak a munkaterületeket lehet helyben hűteni. A teljes beltéri tér hűtése pénzkidobás lenne, így a nagyobb rugalmasság érdekében hordozható hűtőket érdemes választani, hogy a hűtést oda lehessen mozgatni, ahol szükség van rá.

A hűvös levegő elvezetésének lehetőségével a repülőgépek belsejét is lehet hűteni. A MASTER párologtató léghűtői ideálisak nagy, jól szellőző helységekbe, de kültéren is remekül használhatók – jó megoldást jelentenek egyes hadseregek számára, melyek helikoptereik és repülőgépeik hangárokon kívül, kültéren tárolják és végzik a karbantartási munkálatokat.

Mezőgazdaság

A magas hőmérséklet negatívan befolyásolhatja az állatokat (például kevesebb tojás és tej). A csirkék például nem izzadnak, így ha rendkívül meleg van, megbetegedhetnek vagy akár el is pusztulhatnak. Emellett kevesebbet nőnek, mivel a hőstressz miatt kevesebbet is esznek. Párologtató hűtési megoldásainkkal a hőmérséklet könnyen és hatékonyan csökkenthető, így kellemes klíma alakul ki az istállókban vagy a csirkeólakban.

Katonaság

A hadseregben számos felhasználás során előnyösek a párologtató léghűtési megoldások használata. A tartósság és a praktikus alkalmazása miatt több nemzetközi hadsereg kedvelt beszállítója a MASTER, minden olyan esetben, amikor műhelyek, sátrak, hangárok stb. hűtéséről van szó. A katonai küldetések nagy része rendkívül meleg időben zajlik Afrikában, a Közel-Keleten és hasonló környezetekben, amelyek megkövetelik a hatékony hűtési megoldások használatát. Ilyen helyzetkeben jól jönnek a könnyen szállítható és használható hordozható egységek.

Sátrak, rendezvények

Nyári rendezvényeken, vagy sok emberrel zajló eseméyeken rendkívül meleg lehet. Az olyan berendezésekkel, mint a BC 341, több mint 300 m2-t hűthet le, így a sátrakban és a sátrak körül ideális hőmérsékletet teremt. A víztömlőhöz csatlakoztatva ez a megoldás azonnali és mobil hűtést biztosít, anélkül, hogy sok energiát igényelne.

 

Hotelek, éttermek, vendéglátás (HORECA)

A kis és csendes párologtató léghűtők alkalmazása egy szálloda teraszán nagyon kényelmes étkező- és pihenőhelyet teremt a vendégek számára a forró nyári napokon. Amellett, hogy a párologtató hűtés hosszabb tartózkodásra csábítja az ügyfeleket, a működtetése a rovarok jelenlétét is csökkenti, mivel azok nem szeretik a hűtött levegőt. A léghűtőket lehet beltérben (nyitott ajtók és ablakok mellett, hogy a szellőzést és a legnagyobb hűtőhatást biztosítsák) vagy kültéren is használni. A lamellák segítségével a légáramlás oda irányítható, ahol a hűtésre szükség van.

Logisztika

A párologtató léghűtők nem tudnak garantáltan meghatározott hőmérsékletet, például legfeljebb 23 fokot létrehozni. Ehelyett a környező levegő hőmérsékletétől, páratartalmától és szellőzésétől függően 3-10°C-kal hűtik le a levegőt. A raktárat hűteni kívánó logisztikai központoknak ügyelniük kell arra, hogy olyan megoldást válasszanak, amely megfelel a saját, egyedi követelményeiknek, így például a hordozható ponthűtés ideális lehet a be- és kirakodási területek hűtésére. Egy teljes raktár hűtéséhez azonban nagyobb teljesítményű és fix telepítésre van szükség. A teherautók rakodótere is nagyon felforrósodhat, ha közvetlen napfénynek van kitéve, sőt, néha olyannyira, hogy szinte lehetetlenné válik a kirakodásuk. Az olyan kis hordozható megoldások, mint a BC 80, segítenek csökkenteni a hőmérsékletet annyira, hogy a személyzet be- vagy kirakodhassa a teherautókat, konténereket.

 

 

Forrás: danthermgroup.com

 

MASTER Párologtató léghűtők - Mi az a párologtató léghűtő és miért jó? - 1. rész

MASTER Párologtató léghűtők - Párologtató léghűtő vagy légkondi? - 2. rész