Tervezzünk előre!

Tervezzünk ne csak a mának, de a holnapnak is! Ha pontosan tudjuk, hogy 1-2 éven belül fejleszteni fogunk pl. slagos locsolási lehetőség mellé öntözőrendszert is fogunk telepíttetni, gondoljunk erre is! Amikor az alapokkal már tisztában vagyunk, kezdjük el a konkrét keresgélést!

 

Ismerjük a körülményeket!

Akár egyedül akarjuk meghozni a döntést, akár szakmai segítséget kérünk, ismernünk kell a kutat, melyből vizet szeretnénk kinyerni. Legjobb helyzetben akkor vagyunk, ha van iratunk a kút és a víz tulajdonságairól, de ez leginkább csak új kutak vagy újonnan bevizsgáltak kutak esetében jellemző.

  • Ásott vagy fúrt? Utóbbi esetben különösen fontos, hogy milyen átmérővel rendelkezünk. (Fúrt kutak esetében az ideális a 125 mm, de ettől eltérő (pl. 110 mm vagy akár 40 mm-es Norton) kút is bőven akad.) 

  • Vízhozam? Ritkán áll rendelkezésünkre ilyen, de ha van, kifejezetten hasznos lesz és jól jönne a kút szennyezettségére, különösen a homokolási határra vonatkozó adat.

  • Milyen mély a kút? Ami viszont nagyon fontos, hogy fentről nézve hány méter mélyen található a vízszint nyugalmi helyzetben, hogy milyen mély a kút és szuper, ha tudjuk, hogy hol található az üzemi vízszint.

 

Mire szeretnénk használni a vizet?

Nem csak az a fontos, hogy hol van a víz, hanem hogy milyen felhasználási elképzeléseink vannak. Jellemzően két igény szokott előfordulni.

Ha kertünket szeretnénk öntözővízzel ellátni:

  • Slaggal szeretnénk locsolni vagy öntözőrendszert fog működtetni a szivattyú?

  • Milyen messzire kell eljuttatni a vizet? Ehhez keressük meg a legtávolabbi pontot, illetve nézzük meg azt is, hogy van-e magasságkülönbség és ha igen, az milyen irányú (A kút lejjebb vagy feljebb van?).

  • Kérdés, hogy van-e valamilyen vízhozam igényünk (liter/perc) és különösen abban az esetben, ha öntözőrendszert használunk fontos, hogy milyen víznyomás szükséges.

Ha a házban szeretnénk a vizet felhasználni (pl. fürdőben, WC-nél, konyhában, stb.):

  • A fent is említett távolság és magasság itt is nagyon fontos.

  • Van jelentősége a vízkivételi helyek számának és annak is, hogy jellemzően hány főt kell ellátni.

  • És hogyan jut el a felhasználás helyéig, azaz a cső anyaga és átmérője.

 

Ha minden megvan, készen is állunk a szivattyú kiválasztására!

Benzinmotoros szivattyúink, többféle csőátmérővel is rendelkezésre állnak a feladatra, legyen szó háztartásról, öntözésről, tiszta vagy szennyezett vízről:

Vízszivattyúk

Zagyszivattyúk

Búvárszivattyúk