A felső törőél magassága egy vagy két darab menetes orsó segítségével könnyen beállítható az adott térkő vastagságához. A térkövet beosztásokkal ellátott, rugós támasztólemezekre kell helyezni, ezek tartják meg és biztosítják a könnyed térkőroppantást. A magasság pontos beállítása és a térkő elhelyezése után a kar lenyomásával erőlködés nélkül roppantható a térkő. Az ORIT kőroppantókhoz gyárilag tartozó 4 élű acél törőél forgatható, szükség esetén cserélhető. A szállítókerekekekkel és karral ellátott ORIT kőroppantók egyszerűen és könnyen szállíthatók, mozgathatók vagy áthelyezhetők. Ennek megfelelően ezeket a kőroppantókat mindenféle térköves munkához ajánljuk.

 

 

A folyamat:

  1. Az eszköz alul és felül is vágást ejt a térkövön.
  2. Az alsó és felső vágóél közt a térkő belsejében feszültség keletkezik.
  3. A kőroppantó a térkövet az alsó és felső él által létrehozott vágóvonalban ketté töri.

Mit tartsunk szemelőtt az ORIT kőroppantók használata során?

  1. A törőél mindig legyen éles. A négyélű edzett acélkés forgatható, szükség esetén cserélhető.
  2. Biztosítsuk a térkő vízszintes fekvését. A tartólemezt tisztítsuk meg a portól, térkő maradványoktól.
  3. A pontos kőroppantás érdekében csak olyan térkövet használjuk, amin nincsenek hajszál repedések. Fontos, hogy a kőroppantó roppant és nem pedig vág mint a kés pengéje.
  4. A kőroppantó nem alkalmas apró vágásokra (pl. térkő vagy tégla sarkai)

 

 

Egy vagy két orsós magasságállító?

Az ORIT kőroppantók között találhatunk egy vagy két darab menetes orsóval szerelt változatot is, de melyiket válasszuk? Az egyorsós magasságállítóval könnyebben és gyorsabban tudjuk beállítani a kívánt magasságot, mint a kétorsós változattal, utóbbinak azonban kedvezőbb az ára. Ha nem azonos méretű térkövekkel dolgozunk, kimondottan hasznos az egyorsós magasságállítóval szerelt kőroppantó, mivel a törőél magasságát gyakran kell állítanunk.