Áramfejlesztők

 

Videós segédlet a megfelelő típusú és teljesítményű áramfejlesztő kiválasztásához:

 

1. A családi házunkat szeretném áramszünet esetén ellátni árammal, milyen áramfejlesztőre van szükségem? Egy- vagy háromfázisú legyen?

Az áramfejlesztőt az ellátni kívánt fogyasztókhoz kell választani. Ha csak egyfázisú fogyasztókat kell táplálni (pl. egy lakóház vagy nyaraló esetében), akkor egyfázisú áramfejlesztőt kell választani. A házakba bevezetett három fázis az egyfázisú fogyasztók között egyenlőtlenül van elosztva (egy lámpa vagy egy mosógép fogyasztása lényeges eltér). Ez egy háromfázisú áramfejlesztő esetén túlterhelné az adott fázis tekercselését, amitől a generátor tönkremehet.

A legjobb választás egy minden egyfázisú fogyasztót (akár egyszerre is) ellátni képes egyfázisú áramfejlesztő. Háromfázisú áramfejlesztőt csak olyan helyre telepítsünk ahol háromfázisú fogyasztók vannak.

NAGYON FONTOS!! Az áramfejlesztőt leválasztó kapcsolóval kell csatlakoztatni, amely megakadályozza, hogy az elektromos hálózat és az áramfejlesztő egy időben legyen csatlakoztatva az épület elektromos hálózatára. Ez fizikailag akadályozza meg bármelyik irányban az áram visszatáplálását, így megelőzhető az áramütés veszélye és az áramfejlesztő károsodása.

2. Mekkora áramfejlesztőt érdemes választani?

Az elméletben szükséges teljesítmény az egyes fogyasztók terheléseinek összege. Általában érdemes legalább 10% többlettel számolni mivel lehet, hogy több terhelést kap az áramfejlesztő, illetve új fogyasztókat csatlakoztatunk rá.

Fontos: Az áramfejlesztők folyamatos üzemét a maximális teljesítmény 80%-ára méretezik, tehát egy 1 kW teljesítményű áramfejlesztőről 0,8 kW-os fogyasztó üzemeltethető folyamatosan. Az áramfejlesztő teljes teljesítményét állandóan kihasználni nem szabad!

Fontos: Az elektromotoros fogyasztók induláskor rövid időre jelentősen túlterhelik az áramfejlesztőt, ezért ilyen fogyasztók esetén az áramfejlesztő teljesítményének legalább 2-3-szorosan kell meghaladnia a róla üzemeltetett elektromos motor teljesítményét!

3. Miért nem használható az egy- és háromfázisú aljzat egyszerre?

A háromfázisú generátorokat gyakran használják egyfázisú fogyasztók táplálására. Ehhez a háromfázisú generátorok egyik fázisának kivezetésével hozzák létre a gépről levehető egyfázisú teljesítményt. Ez hozzátartozik a gép rendes üzemeléséhez.

A két aljzat egyszerre történő használata esetén az egyfázisú feszültség létrehozására megcsapolt tekercselés túlterhelődik és tönkremegy, mivel egyszerre használjuk egy- és háromfázisú feszültség előállítására. Általában egy fázison a háromfázisú generátor teljesítménynek csak 40%-a vehető le, ami ilyen, kettős használat mellett biztosan a generátor túlterheléséhez vezet.

Tehát, az egyfázisú és a háromfázisú aljzatokat TILOS egyszerre használni! 

4. Mire kell figyelnem az áramfejlesztő indításakor és leállításakor?

Az áramfejlesztőt terhelés nélkül kell indítani és csak az áramfejlesztő bemelegedése után szabad a terhelést rákapcsolni. Kikapcsolás előtt terhelés nélkül kell járatni néhány percig, hogy az áramfejlesztő lehűlhessen és terhelés nélkül kell kikapcsolni.

5. Miért vegyek hegesztő-áramfejlesztőt?

A hegesztő-áramfejlesztőket speciális tekercseléssel gyártják, ami jobban megfelel a hegesztési feladatoknak és így nő a gép élettartama is. Amennyiben a a gép üzemidejének nagyobb részében hegesztenek mindenképpen hegesztő-áramfejlesztőt kell választani.

6. Mennyit fogyaszt az áramfejlesztő?

Az áramfejlesztőknél általában használt HONDA motoroknál ez 313 g/kWh (0,313 kg/kWh). Ez a szám azt az üzemanyag mennyiséget jelöli grammban amely 1 kW teljesítmény előállításához 1 órán át szükséges.

PÉLDA:
Egy áramfejlesztő 2 kW teljesítmény, 3 órán át történő előállításához:
Fogyasztás (liter) = 0.313 kg/kWh x 1.4 (gramm→liter) x 2 kW x 1.25 (a generátor hatékonysága) x 3 óra = 3.3 l üzemanyagot fogyaszt.
Ebből kiszámolható, hogy mennyi ideig tudja az áramfejlesztő az üzemanyagtank utántöltése nélkül ellátni a fogyasztókat.
Szükség esetén az AGT áramfejlesztőket nagyobb üzemanyagtankkal is tudjuk szállítani.

7. Miért van az áramfejlesztőn hőkioldó?

Ez az egyszerű kis szerkezet védi az áramfejlesztőt a túlmelegedéstől és a rövidzárlattól és így megvédi a generátort a károsodástól. Túlterhelés vagy túlmelegedés esetén automatikusan kikapcsolja a kimenő feszültséget. Ha a generátor visszahűlt újra engedi annak működését.

8. Mit jelent az áramfejlesztők esetében az AVR?

AVR - Automatic Voltage Regulator, azaz automatikus feszültség szabályozó. Az alacsony feszültségeket automatikusan növeli, a magasakat pedig csökkenti, így terhelésváltozás esetén is stabil 230 V feszültségi értéket biztosít, ezáltal megelőzi a berendezés károsodását.

9. Milyen esetekben nem ajánljuk az AVR funkciójú áramfejlesztőt?

Gyakori indítású, nagy teljesítményű vagy inverteres gépeket nem ajánlott AVR-es áramfejlesztőről üzemeltetni (pl. hegesztőgép).

10. Mit jelentenek az áramfejlesztők típusnevei?

  • pl. AGT 7201 HSBE

7201:  7 - teljesítményosztály: 6,6 kVA

7201: 1 - egyfázisú (3 - háromfázisú)

HSBE: H - motortípus: Honda ( K - Kohler; L - Lombardini; M - Mitsubishi) 

HSBE: S - szinkron motor

HSBE: B - benzinmotor (D - dízelmotor)

HSBE: E - elektromos indítás (E nélkül - kézi/berántós indítás)

  • pl. AGT 11501 HSBE R16

R16: Ipari kivitel: 16 literes üzemanyagtank

  • pl. WAGT 200 AC HSB

WAGT: Hegesztő áramfejlesztő

200: Hegesztőáram

AC: Váltakozó áram (DC - egyenáram)

  • pl. AGT 7201 HSB TTL

TTL: Egy praktikus áramfejlesztő termékvonal, amely multiméterrel, egyedi fémkerettel stb. rendelkezik