Léghűtők

 

Videós segédlet a megfelelő kapacitású léghűtő kiválasztásához:

A leggyakoribb tévhitek a léghűtőkről:

5 kérdés & 5 válasz:

Mennyire képesek a léghűtők csökkenteni a hőmérsékletet?

Általában 3 és 10°C között, de ez olyan környezeti tényezőktől függ, mint a hőmérséklet, páratartalom és a szellőztetés. Minél magasabb a hőmérséklet, annál jobban hűtenek. Minél alacsonyabb a páratartalom, annál több vizet párologtatnak és minél jobb a szellőztetés, annál hatékonyabban működnek.

Mennyi energiát fogyasztanak a léghűtők?

A Master léghűtők rendkívül energiahatékonyak. A változtatható sebességű léghűtőink 250 és 1 kW közötti teljesítményt használnak, ami  jóval alacsonyabb mint a légkondicionálók esetében. Ez mintegy napi 1 eurós költséget jelent.

Hogy tudom szabályozni a légáramlást?

A léghűtők légterelőlapátokkal rendelkeznek, amivel szabályozható a levegő iránya, ráadásul sebességük is szabályozható, így a légáramlás intenzitása is csökkenthető. Megoldás lehet, ha a hűtőt egy magasabb helyre rakjuk, hogy a levegő ne az emberekre irányuljon (a hűvös levegő úgyis lefelé mozog, ezért a hűtés garantált).

Növelik-e a léghűtők a fertőzések és más egészségügyi problémák kockázatát?

Nem, sőt éppen ellenkezőleg! Ez a kérdés, azon az általános feltételezésen alapszik, hogy mivel a léghűtők növelik a páratartalmat, így növelik a vírusok, baktériumok és gombák terjedésének kockázatát is. A Master összes léghűtője előszűri a levegőt, így azokat a részecskék is jó eséllyel kiszűrik, amelyek baktériumokat vagy vírusokat hordozhatnak. A párologtatás pozitív hatásai, így valóban jól megmutatkoznak.

A léghűtők elpusztítják-e a vírusokat?

A COVID-19 2020-ban történt kitörése óta a Master léghűtőket UV-lámpás sterilizálóval lehet felszerelni (opcionálisan rendelhető). Az UV-fény garantáltan elpusztít minden baktériumot és vírust a vízben, amit a léghűtő használ. Mivel az UV-fény nagyon koncentrált, így az energiafogyasztása jelentéktelen.

Az evaporatív hűtés növeli a legionella kockázatát a vízhasználatból adódóan?

Nem, mert a léghűtők által használt víz folyamatosan mozog, és alacsony hőmérsékleten marad. Ez olyan környeztet teremt, amely a legionella számára elviselhetetlen.

Mi a légtisztító ionizátor?

A léghűtőkben megtalálható elektromos berendezés, amely a környező levegőből negatív ionokat állít elő, ezzel semlegesítve a zárt terekben jelen lévő szennyeződéseket. Ezek a negatív ionok képesek semlegesíteni a vírusokat, baktériumokat, az allergiás tünetekért is felelős virágport, illetve a kellemetlen szagokat okozó részecskéket és port. Előnye emelett a halk üzemelés és alacsony energiafogyasztás.

Csökkenthető-e a léghűtők zajszintje?

A zaj szubjektív, így a zajszintet is mindenki máshogy érzékeli. A hűtési berendezések piacán, a hatékonyságra jóval nagyobb hangsúly tevődik, mint a zajkicsbocsátásra. Léghűtőink sebessége szabályozható, így szükség esetén a sebességet csökkentve, a zajszint is csökkenthető. Alapvetően, minél kisebb a készülék, annál kevesebb zajjal jár. Ennek ellenére, a léghűtők zajszintje viszonylag alacsony, 60 és 66 dB közötti értéken mozog.

Mennyi a léghűtőkre a garancia?

Vásárlás után az 1 év teljeskörű garancia mellett, további 2 év korlátozott garancia jár, amihez érvényesíteni kell a terméket.

Az érvényesítési feltételek elolvasása után, a vásárlási bizonylattal regisztrálni kell a terméket, a vásárlást követő 30 napon belül, ezen az oldalon:
http://www.holegfuvo.com/3yearswarranty,9.html

Regisztráció után minden felhasználó jogosult a második és harmadik évben, a kijelölt alkatrészek díjmentes beszerzésére a hivatalos szerviztől. Az oldalon lévő listán egyszerűen ellenőrizhető, mely alkatrészekre érvényes a 3 éves garancia.

Hova NEM ajánljuk a léghűtőket? Avagy, mit kezd a vízköves, kemény vízzel a léghűtő?

A léghűtő tartályának feltöltésére csak vezetékes víz használható. Ha nem áll rendelkezésre vezetékes vízhálózat, akkor a készülékben használt vizet tisztítani kell az 98/83/EK irányelv előírásainak megfelelően. Mindig célszerű 15°f-ot (8,4 nk) meg nem haladó keménységű vizet használni.

Kell-e tisztítani a léghűtőket?

Ahogy az összes gépnél, igen: néhány alapvető művelet jelentősen megnöveli az eszköz élettartamát. A léghűtő tartályát a használat intenzitásától függő gyakorisággal ki kell üríteni és fertőtleníteni kell. A párologtató panelek felületét alaposan meg kell vizsgálni, és fertőtleníteni kell a használat intenzitásától függő gyakorisággal. A fertőtlenítéshez az 582/2012. sz. európai rendeletnek megfelelő biocid termékek használandók.