A MASTER párologtató léghűtők jó opciók, ahol nem jöhet szóba a légkondi. De mi a helyzet a ventilátorral szemben? Összeszedtünk 3 fő okot, amiért megéri léghűtőben gondolkozni, ventilátor helyett.

 

1. Hűvösebb levegő

Gondoljunk a léghűtőre úgy, mint egy továbbfejlesztett ventilátorra! A gépben lévő erős ventilátor, extra finom vízpárával lehűti a kifújt levegőt, aminek így 5-10 fokkal is csökken hőmérséklete. Ez a fő különbség a kettő közt. Nem csak járatja a levegőt, hanem sokkal kellemesebb hőérzetet biztosít, érezni a bőrünkön a frissességet. A ventilátor erre nem képes, mert nem használ vizet.

2. Nagyob területet hűt

Kültéren vagy nagy belterekben hatékonyabbak a léghűtők. Nagyobb területen oszlatja el a hideg levegőt, ami tartósabban hűvös marad, mivel a vízpermetes levegő lent marad. Képzelj el egy éttermi teraszt! Ha egy nagy ventilátort raknánk oda, csak a huzatban lévő asztalokat hűtené. A léghűtő hűs levegője, azonban szétterül és eloszlik a teraszon, tehát folyamatosan biztosít egy kellemes klímát. Nem hiába ad meg a gyártó 100-400 nm2-es hűthető területet...egy ventilátor, legyen bármekkora lapáttal szerelve, erre messze nem képes.

3. Gazdaságos, megtérülő

Gondolhatnánk, hogy egy nagy készülék, többet fogyaszt mint egy ventilátor, de mérettől függően csak 0,1 - 1 kW áramot fogyasztanak.
Összehasonlításképpen:

  • MASTER BL8800 ventilátor
    • Légszállítása: 7800 m3/h
    • Fogyasztása: 750 W
  • MASTER BC60 léghűtő
    • Légszállítása: 8000 m3/h
    • Fogyasztása: 330 W

Tehát fele annyi a léghűtő fogyasztása, miközben jóval hidegebbet csinál.

 

Összegezve

Ahova kevés a ventilátor, légkondi meg nem lehet, oda jó választás a léghűtő. Az árkategória, amit meg kell fontolni, de erre egyszerű a képlet. Egy kisebb léghűtő pl. éttermi teraszra, fagyizóba, ami rengeteget javít a kényelmen, jó befeketetés. Ipari területre (pl. raktárépület, gyár) 200-300 nm2-re, pedig bármelyik ventilátor kevés lesz, és csak a nagy léghűtők birkóznak meg. 

 

Videón is ismertetjük a működési elvüket, és részletesen bemutatunk neked 2 típust!