A választás nagyban függ attól, hogy mit kell hűtened, és milyen körülmények között van szükséged a hűtésre. Jellemzően nagy, nyitott terek, például üzemek, hangárak vagy raktárak esetében ajánlott párologtató léghűtőt használni légkondicionáló helyett. Ennek egyszerű oka van, csökkenti a költségeket, miközben természetes léghűtést hoz létre.

Ez a lista néhány főbb különbséget szemléltet:

Párologtató léghűtés:

  • nagyon energiahatékony,
  • alacsony CO2 kibocsátás,
  • ideális forró és száraz időjárás mellett,
  • friss levegőt szállít,
  • alacsony telepítési költség,
  • minimális karbantartásigény,
  • növeli a levegő nedvességtartalmát,
  • ideális nyitott és jól szellőző környezetben történő használatra - nyitott ablakok és ajtók mellett is hatékonyan működik.

Légkondi:

  • magas fogyasztás,
  • magasabb CO2 kibocsátás,
  • bármilyen időjárás mellett hatékonyan működik,
  • visszakeringeti a levegőt,
  • magas telepítési költség,
  • rendszeres tisztítást igényel,
  • csökkenti a levegő nedvességtartalmát,
  • csak zárt környezetben használható - nyitott ablakok és ajtók mellett nem tud hatékonyan működni.

Míg a párologtató léghűtés egy nagyon egyszerű és természetes, évszázadok óta használt elven alapul, addig a légkondicionáláshoz hűtőközeg, gáz és kompresszor szükséges, amely aztán egy légkeringtetési folyamat során lehűti a környező levegőt. A légkondicionálók összetettebbek és több energiát fogyasztanak, mint a párologtató léghűtők. Ennek megfelelően jobban le tudják csökkenteni a levegő hőmérsékletét, mint a párologtató léghűtők.

Általánosságban elmondható, hogy a párologtató léghűtők üzemeltetési költsége sokkal alacsonyabb, mint a központi légkondicionálóké, sőt, ezen berendezések telepítési költsége is alacsonyabb, mint a hasonló teljesítményű légkondiké. Továbbá a légkondik leginkább a méretük és a gyakran nyitva tartott ajtók miatt nem praktikusak. Emiatt üzemeltetési szempontból nem is gazdaságosak ipari környezetben.

A párologtató léghűtés olcsó és környezetbarát az összes alternatívához képest

Az alacsony üzemeltetési költségek, és az egyszerű telepítés mellett a párologtató léghűtés környezetbarát alternatívája a hagyományos légkondicionálóknak, mivel nem használ hűtőközeget, és csak töredékét fogyasztja a más, hasonló hűtési teljesítménnyel rendelkező berendezésekhez képest.

A használati költsége átlagosan mindössze 10%-a a hagyományos légkondicionáló rendszerek költségének. Ez évente több tíz- vagy százezer forint megtakarítást jelent. Nagy, nyitott terek, például hangárok vagy nyitott ajtókkal rendelkező műhelyek esetében nincs más igazán jó megoldás, mivel a légkondicionáló berendezés drága, és egészségügyi problémákat okozhat (például torokszárazság), a ventilátor pedig nem igazán hűt - egyszerűen csak keringeti a meleg levegőt.

Ami a légkondicionálást illeti, sokan hajlamosak túlhasználni, ez tovább növeli a költségeket, mivel nagy hőmérsékletkülönbséget kell létrehozni és fenntartani a beltéri és a kültéri hőmérséklet között.

 

A párologtató léghűtés megszünteti a hőstresszt a gyárban

A munkahelyi hőmérséklet közvetlenül befolyásolja a munkavállalók komfortját és hatékonyságát. A REHVA (Európai Fűtési, Szellőztetési és Légkondicionálási Egyesület) 2011-ben kiadott jelentése szerint a munkához ideális hőmérséklet 23-25 °C között van, 45-60%-os páratartalom mellett. Ipari munkakörnyezetben a hőmérséklet akár 27 °C is lehet.

Gyakran előfordul, hogy a nem hűtött környezetben a hőmérséklet meghaladja ezt a szintet, például a magas hővel dolgozó iparágakban, ahol kemencéket és öntödéket használnak. Ez a munkavállalók körében a hőstressz kockázatát idézi elő, ami növeli a balesetek számát, miközben csökkenti a termelékenységet. A hőstressz hatásait és költségeit a legtöbb vállalat nem dokumentálja megfelelően. Ha egy munkavállaló a hőség miatt elájul, előfordulhat, hogy azt csak ájulásként jelentik, minden látszólagos ok nélkül. A túl hosszú ideig túl magas hőmérsékletnek kitett (hőmérséklet, légsebesség, páratartalom, napfény és más, hőséget okozó elemek) munkavállalóknak nehézségei lesznek a koncentrációval, és például kiszáradhatnak, görcsöt kaphatnak, szédülhetnek vagy elájulhatnak.

A hagyományos légkondicionáló rendszerek nem teljesítenek jól nagy, nyitott területeken, például ipari üzemekben vagy raktárakban. Ahhoz, hogy ilyen környezetben is hatékonyak legyenek,  nagyon drága az üzemeltetésük.

Azért ajánljuk a párologtató léghűtőket, mert alacsony beruházási költség mellett kellemes és friss munkakörnyezetet teremtenek a dolgozók számára.

 

Forrás: danthermgroup.com

 

MASTER Párologtató léghűtők - Mi az a párologtató léghűtő és miért jó? - 1. rész

MASTER Párologtató léghűtők - Párologtató léghűtő vagy légkondi? - 2. rész