2022. június 30-tól csak “BB” energetikai besorolású, azaz "közel nulla energiaigényű" újépítésű házak kaphatnak használatbavételi engedélyt. Mit jelent ez a gyakorlatban?

 

BB energetikai besorolás

A "közel nulla energiaigényű épületek" követelményszintje egy összetett műszaki szabályozás, amely az energiahatékonysággal szemben támaszt kötelező elvárásokat. Ahhoz, hogy ezt igazolni tudjuk, az ingatlanra készített energetikai tanúsítványban meg kell felelni a “BB”, azaz „közel nulla energiaigényre vonatkozó követelményeknek megfelelő” minősítésnek.

A BB besorolás alapfeltétele, hogy az ingatlan összesített energetikai jellemző számértéke 81–100 KWh/m² közé essen, azaz, az egy négyzetméter alapterületre jutó éves energiafogyasztásnak 100 KWh-nál kevesebbnek kell lennie. Másik kritérium, hogy az összes energiafogyasztás legalább 25%-ának fedezésére megújuló energiaforrásokat kell alkalmazni. A követelményszint tehát meghatározza, hogy milyen épületet építhetünk, milyen épületszerkezetekkel, milyen épületgépészettel.

Az előírás új épületek építése mellett, meglévő ingatlanok jelentős felújítása (határoló szerkezetek összes felületének legalább a 25%-át érintő felújítás) esetén is kötelező érvényű. A már meglévő ingatlanokra nem vonatkozik, ugyanakkor egy régebben épült családi ház esetén is, igencsak érdemes megfontolni annak energetikai korszerűsítését.

2022. június 30. után az új épületek már csak a közel nulla energiaigényre vonatkozó követelmények teljesítése esetén kaphatnak használatbavételi engedélyt. Az épület természetesen az előírtnál magasabb energiahatékonyságú is lehet, így BB-nél jobb energiaosztályba is tartozhat, rosszabba azonban nem.

 

Építési engedélyt kaphat, de használatbavételi engedélyt már nem kaphat?

A hatályos rendelkezések szerint a 300 négyzetmétert meg nem haladó összes hasznos alapterületű lakóépületek építése egyszerű bejelentés alapján végezhető. Ebben az eljárásban nem ellenőrzik, hogy a tervezett épület megfelel-e a 2022. június 30. után előírt Közel nulla energiaigény előírásainak. Az ellenőrzésre majd csak a használatbavétel során kerül sor, ilyenkor kötelező ugyanis elkészíttetni az épület energetikai tanúsítványát. Előfordul, hogy az építész tervező által megtervezett épület nem felel meg az előírásoknak, az épület nem éri el a BB kategóriát, ám ez csak a kivitelezés után derül ki. Ilyenkor a hatóság megtagadhatja a használatbavétel jóváhagyását.

 

Jelentős megtakarítás

Viszonylag rövid időn belül, jelentősen csökkenthetjük rezsiköltségeinket a BB kategóriába lépéssel. A CC besoroláshoz képest 30%-kal, a DD szinthez képest akár 60%-kal csökkenhet energiafelhasználásunk. 

Az egyre emelkedő energiaárakat figyelembe véve a megtakarítás, pedig évről évre nagyobb lesz.

Példa:

Vegyünk példának egy 100 m2 alapterületű családi házat, melynek éves energiaköltségét fogjuk bemutatni különböző energiaosztályok esetén, jelenlegi energiaárakkal számolva, beleértve a fűtés mellett a melegvíz energiaigényét is, átlagos fogyasztási szokások alapján.

Egy szokványos DD besorolás esetén, éves szinten a ház hozzávetőleges energiaköltsége 203.000 Ft.

Ugyanekkor a ház éves energia költsége CC besorolásnál, már körülbelül 161.000 Ft-ra csökken.

BB kategória esetén pedig mindössze 126.000 Ft, ami jelentős különbség.

 

Hőszigetelés: hasznos és jó befektetés

A megvalósítást egyértelműen a szigeteléssel kezdeni, hiszen egy jól szigetelt háznak jóval kisebb a hővesztesége. 

Az építőipar egyik legaktuálisabb és legfontosabb trendje manapság a hőszigetelés, hiszen nem épülhet fel úgy egy lakás sem, hogy az ne kapjon külső szigetelőréteget.

  • Energiatakarékos, kényelmes: Télen kevesebb energia felhasználással lehet elérni a a számunkra megfelelő hőmérsékletet, nyáron pedig kisebb mértékben melegszik át a ház, azaz a klímaberendezésünket is kevesebbet használjuk. 

  • Megtérül az ára: Ez persze növeli a beruházás költségét, mert jobb hőszigetelésre lesz szükség, de az energiatakarékos, jobb szerkezeti anyagokból épült ingatlan értékesebb lesz a piacon, hiszen az előírástól eltekintve is könnyen belátható, hogy ami jobb az értékesebb is.

  • Értékesebb lesz ingatlan: Egy felújított, modernizált épületet jóval magasabb áron lehet értékesíteni mint egy nem megfelelően szigetelt, vagy akár szigeteletlen, régi nyílászárókkal, „energiazabáló“ fűtési rendszerrel ellátott ingatlant. A jelenlegi ingatlantrend szerint az idő múlásával pedig egyre növekszik az értéke.

  • Szakemberrel nem lehet hibázni: Viszont sokszor megijesztik az embereket a vastag hőszigetelések költsége. A valóságban csak akkor lesz költséges a drágának hitt energiatakarékos hőszigetelés, ha kiderül róla, hogy mégsem jó, ezért érdemes szakemberre bízni, és véleményt kérni, hogy az épület mely részét érdemes jobban hőszigetelni.

 

Szigeteljünk polisztirollal

A polisztirol még mindig egy remek választás mert, 

  • jól hőszigetel;

  • egyszerű a beépítése, felrakása;

  • az épület legtöbb részén használhatjuk;

  • kis súlyú;

  • könnyen alakítható, méretre szabható.

Azonban fontos megemlíteni, hogy hőszigetelés mellett, helyesen kiválasztott nyilászárókra és jól kialakított gépészetre is szükség van. Csak az egyik, vagy csak a másik kevés lesz, viszont a hangsúlyról dönthetünk. Mi most a vastagabb hőszigetelést fogjuk körbejárni.

 

Vastagabb szigetelés: 1% körüli pluszköltség

Polisztirol esetén a manapság használatos 10 cm körüli homlokzati szigetelésnél, átlagosan 25-30%-kal szükséges növelni az anyagvastagságot, a magasabb követelményszint miatt, de ez a pluszköltség a teljes építékezést és a mai árakat nézve elenyésző összeg.

Példa:

Példaként egy 120 m2 alapterületű, földszintes, nyeregtetős épületen nézzük meg a vastagabb hőszigetelésből adódó többlet anyagköltséget. Házunk esetében a magasabb hőtechnikai szint teljesítéséhez, növeltük a szigetelés vastagságát plusz 6 cm-rel.

 

Épületrész

Vastagságváltozás

Különbség bruttó ára

Homlokzat

30 cm vastag modern vázkerámia téglára 10 cm helyett 16 cm polisztirol

210 000 Ft

Lábazati fal

25 cm vastag vasbeton lábazatra zártcellás polisztirol hőszigetelésből plusz 6 cm 

135 000 Ft

Talajjal érintkező padló

Plusz 6 cm expandált polisztirol

175 000 Ft

Padlásfödém

Vízszintesen fektetett polisztirol 24 cm helyett 31 cm

130 000 Ft

 

Az összes többletköltség tehát így bruttó 650 000 Ft lett.

Ez a jellemző 500-750 000 Ft/m2 áraknál 0,75-1,5% pluszkiadást jelent, de még ez is változhat épület típusonként (pl. társasház esetén csak a homlokzatot kell szigetelni).

A fenti költség a magasabb energiahatékonyság miatt idővel azonban megtérül.

 

Minőségi szigeteléshez fontos a jó vágógép

Minél több és vastagabb hungarocell lapot használunk fel, annál nagyobb a macera a méretre szabás, vágás.

Ha már szigeteljük a házat, és költünk rá, akkor mindenképp érdemes a felrakásra is nagy figyelmet szentelni, hogy a táblák pontosan, precízen illeszkedjenek és jól rögzüljenek.

A hagyományos “fűrésszel vágjuk a hungarocell lapot” megoldást jobb elfelejteni, mert azzal csálé lesz, nem lesz pontos méretű, eltörik, és több kárt okoz mint hasznot.

Erre van kifejlesztve a polisztirolvágó gép: nem lesz selejt, gyorsan és akkorára vágjuk vele a lapot, amekkorára szeretnénk, végül pedig tényleg profi szigetelést készíthetünk el!

 

Eurokomax polisztirolvágók:

  • Vágásra kész 3-4 másodperc alatt
  • Gyors és pontos vágás előjelölés nélkül (kalibrált vonalzók és szögmérők)
  • A vágási mélység állítható
  • Használat után nem marad hulladék
  • A gépek bárhol, gyorsan felállíthatóak kihajtható lábaik segítségével
  • 230V/50 Hz hálózat
  • Minőségi anyagok, porfestett alumínium váz

 

 

Típus Vágási vastagság Vágási hossz Vágási lapszög Vágási oldalszög
EUROKOMAX V113 28 cm 106 cm 15° - 145° 0° - 90°
EUROKOMAX F44 38 cm 132 cm 15° - 145° 0° - 90°
EUROKOMAX F44/58 58 cm 132 cm 15° - 145° 0° - 90°
EUROKOMAX F44/68 68 cm 132 cm 15° - 145° 0° - 90°

 

Forrás: Országos Tanúsító Központ; Ingatlan Plusz 2021