Ipari és barkácsterületen is kezdik leváltani az inverteres hegesztők a hagyományos transzformátoros megoldást, érthető okokból kifolyólag.

Az inverteres hegesztők nevében szereplő ‘inverter’ szó egy frekvenciaváltóra utal, ami félvezető elemekből lett kialakítva. Ez egy tenyérnyi transzformátorra épülő bonyolult elektronika, aminek a lényege hogy a bejövő áramot alakítjuk át számunkra megfelelő tulajdonságúvá (az egyenáramot a hálózatinál lényegesen nagyobb frekvenciájú, akár több 10 kHz-es váltakozó árammá).

Az inverterből fakadó előnyök:

  • Többszörös energiaátalakításra kerül sor a rendszer használata közben, ám a teljesítményen nem ront, a hatásfoka még így is sokkal jobb, mint a hagyományos áramforrások esetében. 

  • Könnyebben lehet ívet fogni, kevésbé gyakorlottak is gyorsan elsajátítják a használatát.

  • Univerzális használat szinte bármilyen hegesztendő anyaghoz.

  • A berendezések nagy előnye továbbá, hogy hegesztőpálca letapadás esetén a vezérlés leszabályozza az áramot, ezért maga a hegesztés nem fog tönkremenni.

  • Kis súly, praktikus méret jellemzi őket. Ahol fontos a mozgathatóság, oda mindenképpen inverteres gép ajánlott.

  • Kedvező árú készülékek, és a hegesztőanyag is olcsón beszerezhető.

 

Az inverteres hegesztőgépek egyértelműen megkönnyítik a hegesztési folyamat, hogy mindenki számára. Az olasz gyártmányú, inverteres DECA hegesztőgépekkel profi minőséget lehet elérni a gyakorlatlanabb felhasználóknak is és ugyanazt a színvonalat biztosítja eltérő nehézségű hegesztési körülmények között.