A MASTER büszkén számolt be arról, hogy 2022-ben vadonatúj hőlégfúvó termékcsaládot mutatott be, mely a BioFuel HVO 100-zal és gázolajjal is kompatibilis. 2023-ra minden MASTER termék BioFuel HVO 100 kompatiblis lesz, így a vásárlók dönthetik el, hogy melyik üzemanyagot használják.

A jelenleg forgalmazott hordozható hőlégfúvók jelentős része kizárólag gázolajjal működik, de a MASTER belátta, hogy ez mennyire károsítja bolygót, mivel a gázolaj sok CO₂-t bocsát a levegőbe.

Ebben az átmeneti szakaszban átalakítók érhetők el azoknak az ügyfeleknek, akik már rendelkeznek dízelüzemű fűtőberendezéssel – vagyis tudják módosítani a hőlégfúvót, hogy HVO 100 kompatibilisek legyenek.

Ma már több olyan bioüzemanyag áll rendelkezésre, amely a zöldségeket megújuló energiaforrásként használja. A MASTER gondosan megvizsgálta és kiválasztotta a legökologikusabb üzemanyagot, a HVO 100-at, hogy új kötelezettségvállalásuk a lehető leghatékonyabb legyen. Ezt az üzemanyagot hidrogénezési eljárás során nyerik ki, 100%-ban biológiai anyagból készül.

Néhány ország már határozott döntést hozott a bioüzemanyag bevezetéséről, különösen a COP26 -  Az ENSZ éghajlatváltozási konferenciája -  után. Az Egyesült Királyság már elrendelte, hogy 2022 márciusa után csak a HVO 100 használata engedélyzett az építkezéseken. Norvégia és Svédország is ebbe az irányba halad. Várhatóan sok más ország is követni fogja ezt a példát.

Mi a gond a hagyományos gázolajjal?

A dízel rendkívül biztonságos üzemanyag - nem gyúlékony és számos környezetben használható -, ezért régóta az elsőszámú választás fűtőanyagként, de fosszilis tüzelőanyagokból készül, és használata jelentősen veszélyezteti a környezetet, mivel CO₂-t éget a légkörbe.

Sok autót elektromos vagy hibrid meghajtásúra cserélünk a probléma leküzdése érdekében, de nem használhatunk kizárólag elektromos áramot minden olyan termékhez, amely energiát igényel.

Ezért döntött úgy a MASTER, hogy a gázolajos hőlégfúvó termékcsaládot a környezetbarát üzemanyagok új generációjához igazítják, amely a mezőgazdasági hulladékot HVO 100 bioüzemanyaggá alakítja.

Milyen előnyei vannak a bioüzemanyagnak?

A bioüzemanyag legnagyobb pozitívuma, hogy jelentős fejlődést jelent a környezetvédelem terén, és mindannyiunk számára lehetővé teszi, hogy óriási lépést tegyünk a fenntarthatóbb üzemanyagok elterjedése felé. A biodízel sokkal alacsonyabb nettó CO₂ üvegházhatású gázkibocsátással rendelkezik - és jelentősen csökkentheti a karbon lábnyomot.

Bár a bioüzemanyag előállítási költsége körülbelül 10%-kal magasabb, mint a hagyományos dízelé, ez valószínűleg azért van, mert a bevezetés még mindig fokozatos, és a folyamatokat még nem optimalizálták a lehető leghatékonyabbra.

Mivel egyre több ország kormánya szeretne bioüzemanyagot alternatívaként használni, továbbá a hosszú távú felhasználási előnyök sokkal nagyobbak, valószínű, hogy a HVO előállítási folyamata gyorsan költséghatékonyabbá válik, mivel a vezetők ösztönöznek másokat is ezen üzemanyagok előállítására, dolgoznak a piac szélesítésén és azon, hogy csökkentsék a költségeket.

Forrás: dantherm.com