A páramentesítőket számos felhasználási területen alkalmazhatjuk, de a berendezések hatékony munkavégzéséhez alapvető fontosságú a kapacitás helyes megválasztása.
Relatív páratartalom:
Sokan allergiások a poratkára, a gombára és a penészre, illetve a nedvesség roncsolja az ott lévő tárgyakat, falakat.
Ezek a mikroorganizmusok párás levegőben szaporodnak, de száraz levegőben már kevésbé tudnak életben maradni.
Figyelembe kell venni az emberekből, folyamatokból (pl. száradás, termelés, főzés, mosás stb.), termékekből (pl. száradó áruk) származó párakibocsátást is.
Az egészséges és megfelelő beltéri klíma érdekében a relatív páratartalmat 45% alatt kell tartani.
Tulajdonképpen, emiatt használjuk a párátlanító készüléket.
Milyen szempontokat vegyünk figyelembe párátlanító választás előtt?
A szoba mérete:
A helyiség vagy az épület mérete befolyásoló tényező, mivel a levegőben lévő víz mennyisége határozza meg a szükséges párátlanító képességet.
Ehhez ki kell számítania a helyiség térfogatát köbméterben (alapterület x belmagasság), hogy meghatározza, mennyi levegőt tartalmaz.
Légcsere:
A páratartalom beállításánál fő szempont a megfelelő légcsere biztosítása.
Általánosságban elmondható, hogy óránként 0,5 légcsere (1 óra alatt a levegő felét átmozgatjuk, kicseréljük) biztosítja az alacsony relatív páratartalmat, de mint már láttuk, ez több tényezőtől függ.
Párátlanító méretezésre gyakori példák:
Az alábbi képletek segítségével kiválaszthatjuk, hogy melyik párátlanító felel meg legjobban az adott feladatra.
Pince párátlanítása
Példa: 400 m3-es borospince
Képlet: Helyiség térfogata / 15
Javasolt párátlanítási kapacitás: 400 / 15 = 26,7 liter/nap
Választható modellek: DH 26, DH 732
Beázás utáni szárítás
Példa: 100 m3-es garázs
Képlet: Helyiség térfogata / 6
Javasolt párátlanítási kapacitás: 100 / 6 = 16,7 liter/nap
Választható modellek: DH 721
Élelmiszerraktár szárítása
Példa: 1200 m3-es élelmiszerraktár (zöldség, gyümölcs)
Képlet: Helyiség térfogata/10 + A termékek nedvességtartalmának párolgása (gyártói, szállítói információ)
Javasolt párátlanítási kapacitás: 1200 / 10 + 12,5 = 132,5 liter/nap
Választható modellek: DH 7160
Uszoda, medencetér párátlanítása
Példa: 2600 m3-es uszoda 25x13 m medencével
Képlet: Helyiség térfogata /10 + Medence felületének nagysága (m2 ) x 0,4
Javasolt párátlanítási kapacitás: 2400 / 10 + 325 x 0,4 = 390 liter/nap
Választható modellek: DH 92
Istálló, ól párátlanítása
Példa: 360 m3-es istálló 6 lóval
Képlet: Helyiség térfogata / 15 + Állatok száma x 6
Javasolt párátlanítási kapacitás: 360 / 15 + 7 x 6 = 66 liter/nap
Választható modellek: DH 792
Párás helyiség emberekkel
Példa: 250 m3-es edzőterem 15 fővel
Képlet: Helyiség térfogata/15 + Emberek száma x 4,4
Javasolt párátlanítási kapacitás: 250 / 15 + 15 x 4,4 = 76,6 liter/nap
Választható modellek: DH 92
A párátlanításban, páramentesítésben a Dantherm kibővült kínálatában megtaláljuk a megfelelő társat!
Forrás: dantherm.com

.jpg)
