A hőlégfúvók a mezőgazdaság számos területén hasznosak. A gyors telepítés, az alacsony üzemeltetési költség és a magas hatékonyság csak néhány előny azok közül amik miatt a tárolók és istállók fűtésére szolgáló berendezések kedvelt típusává váltak. A nagy és magas mezőgazdasági épületek fűtése komoly kihívást jelent a gazdáknak, elsősorban az ősz és a tél során. Az egyik legnagyobb probléma, hogy a teljes beltér felfűtése nagyon drága, és a sok esetben szükségtelen. Továbbá az ilyen típusú épületek általában gyengén vannak szigetelve – vagy egyáltalán nincsenek is szigetelve.

A MASTER légmelegítők nem csak a mezőgazdasági épületek fűtésére alkalmasak, hanem zöldségszárításra is használhatók. A mezőgazdaságot nagymértékben befolyásolják az évszakos változások és érzékeny azokra, a fűtésre általában csak szezonálisan van szükség. Ez teszi ideális megoldássá a hordozható hőlégfúvókat.

A légmelegítő kiválasztása

Nem csak arról van szó, hogy találni kell egy hordozható fűtőberendezést. Attól függően, hogy hol alkalmazzák, meg kell felelnie bizonyos követelményeknek, különben meghibásodhatnak, vagy egyszerűen nem tudnak hatékonyan működni. Például az állattartó és növénytároló épületekben lévő hőlégfúvók általában nagy mennyiségű szennyeződés és por között üzemelnek. Mérgező gázoknak is ki lehetnek téve, beleértve az ammóniát (főként az állattartó épületekben), illetve a gazdák különféle tisztító- és fertőtlenítőszert használhatnak ezeken a területeken. Ezen tényezők negatívan befolyásolhatják a légmelegítő teljesítményét és élettartamát, ezért kulcsfontosságú a rendkívül tartós alkatrészekből készült egységek kiválasztása és a kiváló minőségű tartozékok, például a levegő- és üzemanyagszűrők használata.

A MASTER olajjal vagy gázzal (LPG és földgáz) működő berendezések széles választékát kínálja, amelyeket a mezőgazdaságban évek óta sikeresen használnak Európa szerte. Ezek közé tartoznak az olajtüzelésű fűtőberendezések, kéménnyel vagy anélkül, valamint a gázfűtőberendezések.

Infravörös hősugárzók a mezőgazdaságban

Szeretnél akkor is melegen maradni, amikor egy gyengén hőszigetelt fészerben vagy istállóban dolgozol? A pontfűtés a megoldás! Ezeknek a fűtőberendezéseknek gyors az üzembehelyezésük, és kevesebbe kerül az üzemeltetésük, mint gondolnád! Bemutatom, hogy működik a célzott fűtés, és miért jelentenek jó alternatívát. A gázolajos infravörös fűtőberendezések képesek hatékonyan felmelegíteni egy kiválaszott tárgyat vagy kisebb területet egy épületben anélkül, hogy felmeglítenék az egész belteret. Az ilyen típusú hősugárzó által termelt hőt pontosan a felmelegíteni kívánt tárgy felé irányítjuk.

Rengeteg fészer és egyéb mezőgazdasági épület poros, így gyakran célszerűbb, ha nem generálunk semmiféle légmozgást. Emiatt az infravörös fűtőberendezések remek megoldást jelentek, mivel sugározzák a meleget és nem ventilátor használatával mozgatják a felmelegített levegőt.

A dízel infravörös hősugárzók használata ideális félig vagy teljesen nyitott épületekben, ahol másféle fűtés nem elég hatékony, vagy egész egyszerűen nem lehetséges a telepítése. A pont fűtés jellegéből és a fűtőberendezések képességéből adódóan lehetőség van arra, hogy egy konkrét munkaállomást fűtsünk vele, vagy például arra, hogy jégtelenítsünk vízvezeték csöveket, vagy mezőgazdasági gépeket. A gyengén hőszigetelt és magas belmagassággal rendelkező épületekben az infravörös hősugárzók nagyszerű munkát végeznek a magas szintű komfort érzet megteremtésében anélkül, hogy a fűtési költségek az egekbe szöknének.

Különböző méretek

A MASTER többféle gázolajos infravörös hősugárzót kínál. Ezek fűtőteljesítménye 17 kW-tól egészen 43 kW-ig terjed, így mindenki megtalálja a saját igényeinek megfelelő fűtőberendezést. A készülékek mindegyike hordozható, valamint ’Plug and play’, azaz semmiféle telepítés nem szükségeltetik az üzembe helyezésük előtt. A beépített üzemanyagtanknak és stabil kerekeknek köszönhetően csak egyszerűen elhelyezzük a kívánt helyre, csatlakoztatjuk a hálózatra, bekapcsoljuk a gépet és azonnal sugározza a meleget. A MASTER DC61 hibrid akár 4 órát képes akkumulátorról üzemelni, így olyan helyen is megoldott a fűtés, ahol nem áll rendelkezésünkre elektromos áram.

Az alábbiakban röviden ismertetjük, hogyan segíthetnek a MASTER légmelegítők a mezőgazdaság különböző területein, például a gabonaszárításban, a baromfi- és sertéstenyésztésben, valamint a mezőgazdasági termékek tárolásában.

Gabonaszárítás

A gazdák évtizedek óta ugyanazt a technológiát alkalmazzák a gabonaszemek szárítására hőlégfúvók segítségével. Az eladásra szánt szemek nedvességtartalma nem haladhatja meg a 15%-ot, azonban frissen betakarítva a nedvességtartalom 30% körül van, ezért szárításra van szükség.

A gyakorlatban példuál a BV 290 kéményes hőlégfúvót az épületen kívül elhelyezzük, majd a nagyteljesítményű ventilátor és egy légvezető cső segítségével a belső helyiségbe fújja a felmelegített levegőt, ahol a gabonaszemeket szárítják. A kívánt nedvességszint eléréséhez szükséges időt számos tényező befolyásolja, de láttunk példát két átlagos méretű helyiség esetében, ahol két 81 kW-os ventilátoros fűtőberendezés egy hét alatt elérte ezt a szintet. Ebben a konkrét esetben a fűtőberendezések körülbelül 160gallon/24 óra alatt tudtak szárítani.

Baromfi- és sertéstenyésztés

Az állattenyésztők az egész világon tisztában vannak a haszonállatok tartásához szükséges feltételek fontosságával, és azzal a ténnyel, hogy ezek nem mindig biztosíthatók a megfelelő felszerelés és szakértelem nélkül. Ezek az állattartási feltételek jelentősen befolyásolják az állatok egészségét, táplálkozását, növekedését és végső soron a késztermék minőségét is, ezért a megfelelő feltételek biztosítása az állatoknak és a vállalkozásoknak egyaránt fontos. Ennek a folyamatnak fontos része a jó szellőzés és a megfelelő hőmérséklet szabályozás biztosítása.

A sertéstenyésztés számára az optimális hőmérsékleti feltételek folyamatos fenntartása elengedhetetlen a kiváló minőségű hús előállításához, a költségek minimalizálása mellett. A sertéseknek életszakasztól függően nagyon eltérő hőmérsékletre van szükségük. Az újszülött malacok számára kialakított karámokban az optimális hőmérsékletnek viszonylag magasnak kell lennie az első néhány napban. Ahogy azonban a malac súlya növekszik, a hőmérséklet csökkenthető. A szükséges pontos hőmérséklet függ a malac méretétől és életkorától, valamint a padlózat típusától. Ezenkívül a kifejlett sertések általában valamivel magasabb hőmérsékleten érzik jól magukat, mint a vemhes kocák.

Természetesen a baromfitenyésztésnek is különleges követelményei vannak a hőmérséklet tekintetében. A kikelést követő első öt napban a csibéket 35 °C-os hőmérsékleten kell tartani. Ezt követően a hőmérsékletet 22°C körülire lehet csökkenteni. Fontos szem előtt tartani, hogy a csibék rendkívül érzékenyek a változó körülményekre, a gyors hőmérséklet ingadozás jelentős veszteségeket okozhat és legyengítheti az állatokat. A baromfitenyésztésben a tartás nagyságától és a tyúkól területétől függően különböző légmelegítő modelleket használnak. Ezek lehetnek közvetett fűtőberendezések, hordozható közvetlen fűtőberendezések vagy telepített gázfűtőberendezések.

Mezőgazdasági termékek tárolása

Számos mezőgazdasági terméket is meghatározott hőmérsékleten kell tárolni, hogy ne romoljanak meg. Őszi és téli körülmények között a hideg területeken a termés megfagyhat és tönkremehet, ha fűtetlen épületben tárolják. Ezekben a hónapokban a hordozható légmelegítők segíthetnek a gazdáknak a hőmérséklet növelésében anélkül, hogy bonyolult és drága fűtési rendszert kellene telepíteniük.

A közelmúltban egy egy nagy gazdaságnak szüksége volt egy ideiglenes fűtési berendezésre a burgonya- és hagymatároló raktárában. Itt a termények az úgynevezett érlelési fázison mennek keresztül, amelynek során a megfelelő hőmérséklet és nedvességtartalom fenntartása elengedhetetlen a végtermék minősége szempontjából. Ebből a célból a raktárhelyiségben különböző berendezéseket használtak, többek között ventilátorokat és hőlégfúvókat. Az optimális hőmérsékleti tartomány 15 és 16 °C között van. Ebben az esetben két rendszert telepítettek hordozható légmelegítőket használva, amelyek opcionális szobatermosztáttal is felszerelhetők a belső hőmérséklet automatikus szabályozására. A készülékeket egyenlő távolságra elhelyezték úgy, hogy a meleg levegő áramlását az ott tárolt zöldésgek felé irányítsák.

 

Forrás: 

danthermgroup.com