A hőlégfúvók a mezőgazdaság számos területén hasznosak. A gyors telepítés, az alacsony üzemeltetési költség és a magas hatékonyság csak néhány előny azok közül amik miatt a tárolók és istállók fűtésére szolgáló berendezések kedvelt típusává váltak.
A nagy és magas mezőgazdasági épületek fűtése komoly kihívást jelent a gazdáknak, elsősorban az ősz és a tél során. Az egyik legnagyobb probléma, hogy a teljes beltér felfűtése nagyon drága, és a sok esetben szükségtelen. Továbbá az ilyen típusú épületek általában gyengén vannak szigetelve – vagy egyáltalán nincsenek is szigetelve.
A MASTER légmelegítők nem csak a mezőgazdasági épületek fűtésére alkalmasak, hanem zöldségszárításra is használhatók. A mezőgazdaságot nagymértékben befolyásolják az évszakos változások és érzékeny azokra, a fűtésre általában csak szezonálisan van szükség. Ez teszi ideális megoldássá a hordozható hőlégfúvókat.
A megfelelő légmelegítő, hőlégfúvó kiválasztásának szempontjai
Attól függően, hogy hol alkalmazzák, meg kell felelnie bizonyos követelményeknek, különben meghibásodhatnak, vagy egyszerűen nem tudnak hatékonyan működni:
Az állattartó és növénytároló épületekben lévő hőlégfúvók általában nagy mennyiségű szennyeződés és por között üzemelnek.
Mérgező gázoknak is ki lehetnek téve, beleértve az ammóniát (főként az állattartó épületekben), illetve a gazdák különféle tisztító- és fertőtlenítőszert használhatnak ezeken a területeken.
Ezen tényezők negatívan befolyásolhatják a légmelegítő teljesítményét és élettartamát, ezért kulcsfontosságú a rendkívül tartós alkatrészekből készült egységek kiválasztása és a kiváló minőségű tartozékok, például a levegő- és üzemanyagszűrők használata.
Fontos szempont még, hogy milyen üzemanyag forrás áll rendelkezésre. A MASTER olajjal vagy gázzal (LPG és földgáz) működő berendezések széles választékát kínálja, amelyeket a mezőgazdaságban évek óta sikeresen használnak Európa szerte. Ezek közé tartoznak az olajtüzelésű fűtőberendezések, kéménnyel vagy anélkül, valamint a gázfűtőberendezések.
Továbbá figyelembe kell venni, hogy sugárzó hőre, pontfűtésre vagy légvezetőcsővel elvezetett meleg levegőre van szükség.
Lássuk most elsőként a pontfűtést: Az infravörös hősugárzók szerepe a mezőgazdaságban
Szeretnél akkor is melegen maradni, amikor egy gyengén hőszigetelt fészerben vagy istállóban dolgozol? Az infravörös fűtőberendezéseknek gyors az üzembehelyezésük, és kevesebbe kerül az üzemeltetésük, mint gondolnád!
A gázolajos infravörös fűtőberendezések képesek hatékonyan felmelegíteni egy kiválasztott tárgyat vagy kisebb területet egy épületben anélkül, hogy felmelegítenék az egész belteret. Az ilyen típusú hősugárzó által termelt hőt pontosan a felmelegíteni kívánt tárgy felé irányítjuk.
Rengeteg fészer és egyéb mezőgazdasági épület poros, így gyakran célszerűbb, ha nem generálunk semmiféle légmozgást. Emiatt az infravörös fűtőberendezések remek megoldást jelentek, mivel sugározzák a meleget és nem ventilátor használatával mozgatják a felmelegített levegőt.
A dízel, vagyis gázolajos infravörös hősugárzók használata ideális félig vagy teljesen nyitott épületekben, ahol másféle fűtés nem elég hatékony, vagy egész egyszerűen nem lehetséges a telepítése.
A pont fűtés jellegéből és a fűtőberendezések képességéből adódóan lehetőség van arra, hogy egy konkrét munkaállomást fűtsünk vele, vagy például arra, hogy jégtelenítsünk vízvezeték csöveket, vagy mezőgazdasági gépeket.
A gyengén hőszigetelt és magas belmagassággal rendelkező épületekben az infravörös hősugárzók nagyszerű munkát végeznek a magas szintű komfort érzet megteremtésében anélkül, hogy a fűtési költségek az egekbe szöknének.
Különböző teljesítményű és méretű infrás hősugárzók
A MASTER többféle gázolajos infravörös hősugárzót kínál. Ezek fűtőteljesítménye 17 kW-tól egészen 43 kW-ig terjed, így mindenki megtalálja a saját igényeinek megfelelő fűtőberendezést.
A készülékek mindegyike hordozható, valamint ’Plug and play’, azaz semmiféle telepítés nem szükségeltetik az üzembe helyezésük előtt.
A beépített üzemanyagtanknak és stabil kerekeknek köszönhetően csak egyszerűen elhelyezzük a kívánt helyre, csatlakoztatjuk a hálózatra, bekapcsoljuk a gépet és azonnal sugározza a meleget.
A MASTER DC61 hibrid akár 4 órát képes akkumulátorról üzemelni, így olyan helyen is megoldott a fűtés, ahol nem áll rendelkezésünkre elektromos áram.
Téli hidegben is megfelelő hőmérséklet biztosítása a baromfi- és sertésfarmokon
Az állattenyésztők az egész világon tisztában vannak a haszonállatok tartásához szükséges feltételek fontosságával, és azzal a ténnyel, hogy ezek nem mindig biztosíthatók a megfelelő felszerelés és szakértelem nélkül.
Ezek az állattartási feltételek jelentősen befolyásolják az állatok egészségét, táplálkozását, növekedését és végső soron a késztermék minőségét is, ezért a megfelelő feltételek biztosítása az állatoknak és a vállalkozásoknak egyaránt fontos. Ennek a folyamatnak fontos része a jó szellőzés és a megfelelő hőmérséklet szabályozás biztosítása.
A sertéstenyésztés számára az optimális hőmérsékleti feltételek folyamatos fenntartása elengedhetetlen a kiváló minőségű hús előállításához, a költségek minimalizálása mellett. A sertéseknek életszakasztól függően nagyon eltérő hőmérsékletre van szükségük.:
Az újszülött malacok számára kialakított karámokban az optimális hőmérsékletnek viszonylag magasnak kell lennie az első néhány napban.
Ahogy azonban a malac súlya növekszik, a hőmérséklet csökkenthető. A szükséges pontos hőmérséklet függ a malac méretétől és életkorától, valamint a padlózat típusától.
Ezenkívül a kifejlett sertések általában valamivel magasabb hőmérsékleten érzik jól magukat, mint a vemhes kocák.
Természetesen a baromfitenyésztésnek is különleges követelményei vannak a hőmérséklet tekintetében:
A kikelést követő első öt napban a csibéket 35 °C-os hőmérsékleten kell tartani.
Ezt követően a hőmérsékletet 22°C körülire lehet csökkenteni. Fontos szem előtt tartani, hogy a csibék rendkívül érzékenyek a változó körülményekre, a gyors hőmérséklet ingadozás jelentős veszteségeket okozhat és legyengítheti az állatokat.
A baromfitenyésztésben a tartás nagyságától és a tyúkól területétől függően különböző légmelegítő modelleket használnak. Ezek lehetnek közvetett fűtőberendezések, hordozható közvetlen fűtőberendezések vagy telepített gázfűtőberendezések.
Gabonaszárítás MASTER hőlégfúvóval
A gazdák évtizedek óta ugyanazt a technológiát alkalmazzák a gabonaszemek szárítására hőlégfúvók segítségével. Az eladásra szánt szemek nedvességtartalma nem haladhatja meg a 15%-ot, azonban frissen betakarítva a nedvességtartalom 30% körül van, ezért szárításra van szükség.
A gyakorlatban például a BV290 kéményes hőlégfúvót az épületen kívül elhelyezzük,
majd a nagy teljesítményű ventilátor és egy légvezető cső segítségével a belső helyiségbe fújja a felmelegített levegőt, ahol a gabonaszemeket szárítják.
A kívánt nedvességszint eléréséhez szükséges időt számos tényező befolyásolja, de láttunk példát két átlagos méretű helyiség esetében, ahol két 81 kW-os ventilátoros fűtőberendezés egy hét alatt elérte ezt a szintet.
Ebben a konkrét esetben a fűtőberendezések körülbelül 160gallon/24 óra alatt tudtak szárítani.
Mezőgazdasági termények hosszútávú tárolása
Számos mezőgazdasági terméket is meghatározott hőmérsékleten kell tárolni, hogy ne romoljanak meg. Őszi és téli körülmények között a hideg területeken a termés megfagyhat és tönkremehet, ha fűtetlen épületben tárolják. Ezekben a hónapokban a hordozható légmelegítők segíthetnek a gazdáknak a hőmérséklet növelésében anélkül, hogy bonyolult és drága fűtési rendszert kellene telepíteniük.
A közelmúltban egy egy nagy gazdaságnak szüksége volt egy ideiglenes fűtési berendezésre a burgonya- és hagymatároló raktárában.
Itt a termények az úgynevezett érlelési fázison mennek keresztül, amelynek során a megfelelő hőmérséklet és nedvességtartalom fenntartása elengedhetetlen a végtermék minősége szempontjából.
Ebből a célból a raktárhelyiségben különböző berendezéseket használtak, többek között ventilátorokat és hőlégfúvókat.
Az optimális hőmérsékleti tartomány 15 és 16 °C között van.
Ebben az esetben két rendszert telepítettek hordozható légmelegítőket használva, amelyek opcionális szobatermosztáttal is felszerelhetők a belső hőmérséklet automatikus szabályozására. A készülékeket egyenlő távolságra elhelyezték úgy, hogy a meleg levegő áramlását az ott tárolt zöldségek felé irányítsák.
Az alábbiakból látható, hogy a MASTER minden megoldásra tud kínálni egy megfelelő hőlégmelegítő, hősugárzó készüléket. Keresse szaktanácsadóinkat a megfelelő berendezés kiválasztásához.
Forrás: danthermgroup.com

.jpg)
