Milyen gyémánttárcsát válasszunk?

Leggyakoribb építőipari anyagokhoz:

A gyakran előforduló építőipari anyagok vágásához a vegyes használatra alkalmas, univerzális tárcsák ajánlottak. Különböző anyagok egymás utáni vágására alkalmasak, mivel a tárcsa feléleződik az anyagváltások során. Nem is szabad csak egyfajta anyagot vágni, mert idő elteltével erősen romlik a vágási teljesítmény, és a szerszám élezésre szorul. Az univerzális tárcsák majdnem mindegyik anyagot vágják, de az erősen koptató, abrazív anyagokban lényegesen rövidebb az élettartamuk, kemény anyagok vágásánál pedig gyakoribb élezést és sűrűbb hűtési szünetet igényelnek.

Abrazív anyagokhoz: 

Az erősen koptató anyagokat nevezzük abravíznak, mint az aszfalt, friss beton, puhább tégla, homokkő vagy samott tégla. Ebben az esetben, speciálisan a célterületre készült vágótárcsára van szükség, melyeket az adott anyag vágására fejlesztettek ki. Fontos, hogy a kemény anyagokat nem vágják, ezért márványt vagy beton járólapot ne vágjunk vele!

Kemény anyagokhoz:

A kemény anyagok vágására fejlesztett vágótárcsákkal, csak kemény anyagokat érdemes vágni, mint a porcelán, márvány, gránit, vasbeton, tégla, tetőcserép, burkolólap stb. Puhább anyagban jelentősen romlik a vágási teljesítmény, és erőteljesen csökken az élettartam. 

Mi a különbség a szegmenstípusok között?

A szegmensek, vagyis maga az él kialakítása, meghatározza, hogy a tárcsa milyen anyagok vágására alkalmas.

Folyamatos él:  A folytonos, egybefüggő él eredményezi a legszebb vágási felületet, amely csempék és burkolatok vágásánál elengedhetetlen, mert nem töri le vagy csipkézi ki a széleket. Kemény, mázas anyagok, porcelánok, csempék, márvány- és kőporcelán burkolatok, járólapok vágásához ajánlott a használatuk.

Nútozott/”turbó” él: A szegmens oldalán lévő, hűtésre szolgáló bevágások hajtják a tárcsa körül a levegőt vagy vizet, így egyaránt alkalmas száraz és vizes vágásra. Tiszta vágási élt ad, nagyobb vágási mélységgel, megfelelő tárcsahűtéssel, ezért általános építőipari anyagokhoz használható. Pár cm vastag anyagok vágásánál sem szakítják az anyagot, így cserepekhez, lapokhoz is használható. Beton, vasbeton (nem akad meg a rudakban), tégla, kő, gránit vágására alkalmas, de egyes típusok burkolatokhoz is. 

Szegmentált él: Rendkívül gyors tárcsa, jó hűtéssel és nagy vágási mélységgel, így vastag anyagokhoz nélkülözhetetlenek. Száraz és vizes vágásra is alkalmas. Használható kemény anyagok, beton, tégla, kő, gránit vágásra, azonban burkolatokhoz, vasbetonhoz nem.

Raktáron
Nettó ár:
5 800 Ft
Bruttó ár:
7 366 Ft
Raktáron
Nettó ár:
3 614 Ft
Bruttó ár:
4 590 Ft